Kategoriler
Atasözü ve Deyim

Abdal Ata Binince Bey Oldum Sanır Şalgam Aşa Girince Yağ Oldum Sanır Atasözünün Anlamı

Kısaca Anlamı

Abdal Ata Binince Bey Oldum Sanır Şalgam Aşa Girince Yağ Oldum Sanır atasözü içinde derin manaları barındıran bir sözdür.  Bu atasözünün en kısa açıklaması görmemişliktir. Yani hak etmediği halde bir makama gelen birisinin o makamı haketmiş gibi davranıp kendini komik duruma düşürmesidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Abdal Ata Binince Bey Oldum Sanır Şalgam Aşa Girince Yağ Oldum Sanır

Bir takım insanlar kendilerini oldukları değerden daha değerli görürler. Yani kendilerini bir şey sanarlar. İşte böyle karaktere sahip insanların hak etmedikleri bir mevkiye geldiklerinde sanki o mevkiyi hak etmiş gibi komik duruma düşerecek yapmacık hareket yapmaları ve  sözler söylemeleridir.

Abdal Ata Binince Bey Oldum Sanır Şalgam Aşa Girince Yağ Oldum Sanır

Bunu yaparken de tabi ki yakıştıramazlar ve hemen göze batarlar, işleri birbirine karıştırıp çevrenin alay, öfke ve antipatisini kazanırlar. Kişi, önce kendini ve haddini bilmelidir. Rastlantı da olsa mevki, kişilerin özdeğerlerini ve kişilik yapılarını ortaya çıkaran bir sınavdır. Bu bakımdan Sophocles’in «Bir insan iktidar sahibi olmadan kalbi, zekâsı ya da gücü hakkında hüküm verilmez» sözü çok doğru ve anlamlıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi