Kategoriler
Atatürk

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Yazı

29 Ekim Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti bütün dünyanın bildiği gibi destansı bir savaş sonrası kuruldu. I. Dünya Savaşında ülkemizi işgale gelen düşmanlara karı Kurtuluş Savaşını yaptık ve Çanakkale başta olmak üzere ülkenin her bir karışında binlerce şehit vererek düşmanı dize getirdik ve cumhuriyeti böyle kurduk. Bu aziz millet o günde bugünde bu ülkeyi savunmak için canını vermeye hazırdır. Cumhuriyetimizi daha iyi anlatmak ve anlamak için her yıl Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş yılı olan 29 Ekim, tüm ülkede Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmakta.

Sponsorlu Bağlantılar

Cumhuriyet Bayramını Neden Kutluyoruz

Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Yazı

29 Ekim her yıl tüm yurtta kutlanan milli bir bayramımızdır. Ulusal bir bayramdır ve resmi olarak kutlanmaktadır. Cumhuriyet öncesi döneme bakıldığında artık miyadını doldurmuş ve çökmek üzere olan tarihi şanlı zaferler ve başarılar ile dolu olan Osmanlı İmparatorluğunun son dönemleridir. Artık Osmanlı için yapılabilecek çok fazla bir şey kalmamış, İstanbul hükümeti işgalcilerin kontrolü altında ulusal birlik, milli değerler adına hiç bir şey yapamayacak duruma gelmiş ve meşruiyetini kaybetmiş durumdadır.

23 Nisan 1920 tarihinde kurulmuş olan Meclis ise kendi anayasasını hazırlamış anlı şanlı bir Kurtuluş Savaşından cepheden galibiyet ile ayrılmış durumda iken ve Mustafa Kemal kendi adını vereceği bir imparatorluk, krallık ya da monarşi getireceğine halkın kendi kendini yönetebileceği modern dünyaya uyum sağlamasını sağlayacak olan Cumhuriyet rejimini ülkemize armağan etmiştir. Elbette ki o dönemde Cumhuriyet rejiminin gelmesine muhalefet edenler olmuştur ancak yüce Atatürk tüm engellerin üstesinden gelmiş ve Cumhuriyet rejimini ülkemize 29 Ekim 1923 günü getirmiştir.

Tabii sadece Cumhuriyet ilan etmek ile her şey halledilmemiş. Cumhuriyetin ilanının ardından Atatürk Devrimleri devreye girerek şimdiki modern Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini sağlam bir şekilde atmıştır. İşte her yıl 29 Ekim’de bu sağlam temelleri çürütmeye çalışanlara karşı verilen şeref savaşının hala devam ettiği ve Cumhuriyetin faziletlerinin yeniden hatırlatıldığı oldukça önemli bir ulusal bayram olarak kutlanmaya devam edilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi