Kategoriler
Atatürk

Atatürk’ün Manevi Kızı Nebile İrdelp Kimdir? Nebile İrdelp Hayatı

Nebile İrdelp’in Yaşamı

1910 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Nebile İrdelp, Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızlarından birisidir. Nebile İrdelp, zamanın İzmit valisi olan Eşref Beyin yeğeni idi. Aynı zamanda Beylerbeyi Tekkesi şeyhinin de kızıdır. Nebile İrdelp neşeli davranışları ve konuşkanlığı ile ön plana çıkıyordu.

Nebile İrdelp, Atatürk tarafından 1928 yılında evlat edinilmiştir. Çok neşeli, konuşkan ve güzel bir kız olduğu bilinen Nebile Hanım’ın tatlı ve gür sesinden şarkılar dinlemeyi Atatürk çok severdi. İlk evliliğini 1929 yılında Dışişleri Bakanlığı mensubu Tahsin Bey ile yapan Nebile Hanım 1931 yılında boşanmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Nebile İrdelp Atatürk manevi kız

Bir süre sonra İzmit Kağıt Fabrikası’nda görevli mühendis Sabahattin İrdelp ile ikinci evliliğini yapan Nebile Hanım 1942 yılında eşinden ayrılmıştır.1938 yılında Nebile Hanım’a Atatürk’ün vasiyetnamesinde mirasçılarından biri olarak geçmesine binaen aylık 100 lira maaş bağlanmıştır. Menenjit ve tüberküloz hastalığına yakalanan Nebile İrdelp, değişik hastahanelerde tedavi görür ve en sonunda İstanbul Fransız La Paix Hastahanesi’nde 1943 yılında hayatını kaybetmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi