Kategoriler
Atatürk

Atatürk’ün Yaveri Salih Bozok Kimdir? Salih Bozok Hayatı

Salih Bozok’un Yaşamı

1881 yılında Selanik’de dünyaya gelen Salih Bozok, hem Atatürk’ün yaveri hem bir Türk askeri hemde milletvekili idi. Salih Bozok, Atatürk ile aynı yaşta olup Atatürk ile hem okuldan hemde mahalleden arkadaşlardı. Harp okulunu Atatürk ile aynı dönemde bitiren Salih Bozok, Jandarma bölümüne geçerken Atatürk Akademi bölümüne geçti. Salih Bozok 1941 yılında İstanbul’da vefat etti.

Atatürk ile Arkadaş

Mustafa Kemal Milli Mücadeleyi başlatmak üzere Anadolu’ya geçmeden önce ve Suriye Cephesi’nde bulunduğu sırada Salih Efendi’yi başyaver olarak yanına getirtti. Sürekli beraberlik böyle başladı. Mustafa Kemal Meclis Başkanı iken Meclis Başkanlığı Yaverliği, Mustafa Kemal Atatürk Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Cumhurbaşkanlığı Yaverliği yaptı.

Sponsorlu Bağlantılar

Salih Bozok

Atatürk’ün ölümü üzerine, “Başkomutan yaversiz gidemez!” diyerek uzun süredir planladığı gibi kalbine kurşun sıkarak intihar teşebbüsünde bulunmuştur. Söz konusu bu intiharın da son sahne olarak kullandıldığı, Zülfü Livaneli tarafından senaryosu yazılarak yönetilen Veda filminde ise; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Salih Bozok Beyefendi’nin yakın ilişkisi, dostlukları ve birlikte verdikleri mücadele dolu yıllar beyaz perdeye aktarılmış; Atatürk’e dair sade ama etkili bir sinema çalışması olarak tarihe not düşmüştür.

Salih Bozok-2

Kurşunun kalbini sıyırması nedeniyle hayatta kalmayı başarmıştır. Atatürk’süz geçen kısa yaşamında milletvekilliği yapmış, 25 Nisan 1941’de vefat etmiştir. Salih Bey yarbaylıktan emekliye ayrıldıktan ve TBMM 2. Dönem’de (o dönemdeki adı Bozok olan Yozgat’tan) milletvekili seçildikten sonra da Mustafa Kemal’in yakınında kaldı. 4. Dönem’e kadar Yozgat ve daha sonraki dönemlerde Bilecik milletvekili seçildi.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi