Kategoriler
Atatürk

Atatürk’ün Yaveri Şükrü Tezer Kimdir? Şükrü Tezer Hayatı

Şükrü Tezer’in Yaşamı

1893 yılında Larissa’da dünyaya gelen Şükrü Tezer, hem Atatürk’ün yaveri hem bir Türk askeri hemde bürokrat idi. Şükrü Tezer, Diyarbakır, Edirne ve doğu Suriye cephelerinde Atatürk’ün emrinde ve Atatürk’e yakın savaşmıştır. 1916-1918 yılları arasında geçen bu savaş yıllarını not ettiği defterini Şükrü Tezer’e vermiş. Şükrü Tezer 1969 yılında İzmir’de vefat etti.

Atatürk’ün Şükrü Tezer’e verdiği not defteri “Atatürk’ün Hatıra Defteri” adı ile ilk defa 1972’de Türk Tarih Kurumu tarafından Tezer’in anıları ile birlikte yayımlamıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Atatürk hatıra defteri ve Şükrü Tezer

Yunanistan’ın Larissa kentinde 1893 yılında dünyaya geldi. Babası, Larissa’lı Nuri Bey’dir. Ailesi, 93 Harbi’nden sonra Manisa’ya göç etti. İlk ve orta eğitimini Manisa’da yaptıktan sonra İstanbul Beylerbeyi İhtiyat Zabit Mektebine (Yedek Subay Okulu) girdi. Balkan Harbi’nin başlaması üzerine eğitimini yarıda keserek Osmanlı ordusuna katıldı. Okulda ayrıldıktan sonra ilk olarak Serez Redif Tümeni Merkez Alayı hücum taburuna atandı. Bu cephenin Balkan Savaşı’nda düşmesi nedeniyle 1912’de Çanakkale üzerinden İzmir’e gitti ve orada 12. Tümen’de görev aldı. Çanakkale Savaşı’ndan sonra tümenle birlikte Edirne’ye gitti.

Atatürk’e Yaver Olması

O sıralarda 16. Kolordu Komutanı olarak Edirne’ye atanan Mustafa Kemal’e, bir eğitim sırasında kendisini tanıttı. Asteğmen Şükrü (Tezer) amcası olan Kurmay Binbaşı Fuat Bey’in önerisi üzerine 28 Şubat 1916’da Albay Mustafa Kemal’in yaverliğine seçildi. Şükrü Tezer, Mustafa Kemal’in ikinci yaveri olarak Muş-Bitlis cephelerinde bulundu. Bu sırada birinci yaver Cevat Abbas idi. Mustafa Kemal 7. Ordu komutanı olunca Şükrü Bey de yaver olarak atandı. Mustafa Kemal, Alman generali Falkenhayn ile anlaşamayıp 7. Yıldırım Ordu Kumandanlığından istifa edince 15 Ekim 1917’de başyaver Salih Bozok, yaver Cevat Abbas ile birlikte Mustafa Kemal’in yanında İstanbul’a geldi.

Atatürk ve Şükrü Tezer

Bu sırada ağabeyinin vefatı nedeniyle Manisa’ya giderek üç ay kadar kalan yaver Şükrü, daha sonra Mustafa Kemal’in isteğiyle 2. Ordu komutanlığına atanarakHalep’e gitti. Mustafa Kemal Paşa ikinci defa 7. Yıldırım Ordu komutanı olarak Halep’e atandığında Şükrü Bey yine yaverlik görevine başladı.

Osmanlı Ordusundan Terhisi

Mondros Mütarekesi imzalanınca Yıldırım Ordular Gurup komutanı olan Mustafa Kemal Paşa ile birlikte Adana’ya gitti. Bu komutanlığın kaldırılıması üzerine 10/11 Kasım’da trenle İstanbul’a hareket eden Mustafa Kemal ile birlikte olan yaver Şükrü, bu arada terhis olması üzerine trenden Afyon’da indi ve memleketi Manisa’ya gitti.

Sponsorlu Bağlantılar

Atatürk ve Şükrü Tezer-2

Şükrü Tezer’in Sivil Yaşamı

Manisa’da sivil hayata başlayan Şükrü Bey, Duyun-u Umumiye idaresinde çalıştı. Yunan işgali sırasında Anadolu’ya geçme imkanı bulamadı. İstiklal Savaşı sırasında Manisa’nın Yunanlılar tarafından işgali üzerine birkaç defa tutuklandı; serbest bıraklıdğında her gün karakola gidip imza vermek mecburiyetine tabi tutuldu. Zafer’den sonra Manisa Varidat Muhasebat Başkatipliği, Bergama Vergi Dairesi müdürlüğü ve Tekel idaresinde çalıştı. İzmir, Samsun, Bitlis, Diyarbakır ve Malatya’da Tekel idaresi müdürlüğü yaptıktan sonra 1949 yılında emekli oldu. Emeklilik yaşantısında anılarını kaleme aldı. 1969 yılında İzmir’de hayatını kaybetti. Anıları, ölümünden sonra yayımlandı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi