Kategoriler
Atatürk

Milli Değerlerimiz Nelerdir? Atatürk’ün Milli Değerlere Verdiği Önem?

Milli Değer nedir, Milli Değer öğeleri nelerdir, Milli Değer unsurları hangileridir, Milli Değerlerimiz hangileridir, Milli Değerlere örnek, Atatürk milli değerlere neden önem verirdi, Atatürk’ün milli kültür değerlerine verdiği önem.

Sponsorlu Bağlantılar

Milli Değerlerimiz

Milletlerin, tarih boyunca geçirdikleri pek çok sarsıntılı anlardan bile hiç elden bırakmadıkları bir takım değerleri vardır. Bu değerler, fert fert olduğu kadar toplumun bütün katlarında da aynı şevk ve heyecan kaynağı olur. Çünkü bu değerler o milleti meydana getiren bütün kişilerin ve zümrelerin ortak var oluş kaynakları, var oluş sebepleridir. Devletler, başka devlet ve milletlerle olan münasebetlerine hep bu milli değerleri açısından bakmak zorundadırlar. Yeni ortaya çıkan durumları da milletler ve milli değerler çerçevesinde değerlendirip yollarını ona göre çizmek durumundadırlar. Bu milli değerlerin bir kısmı ortaktır. Yani diğer milletler ve devletler de aynı değerlere sahip olmak arzusu besleyebilirler. O değerlerin yanında bir takım millilik vasfı taşıyan pek çok özel değerler vardır.

milli değerler

Türk milleti olarak bizim milli değerlerimiz, vatan sevgisi, bayrak, milli marş, istiklal, dini inançlarımız, gelenek ve göreneklerimiz, yakın tarihimizde geçirmiş olduğumuz mücadeleler, devlet ve millet büyüklerimiz, tarihi kişiliklerimiz vb. sayılabilir.Bu eserde bizim üzerinde durmak istediğimiz milli değerler; İstiklal Marşı’dır. Ne zaman bir bayram yapsak, ne zaman bir milli heyecan duysak hemen İstiklal Marşı söyleriz. onu söylerken de tüylerimiz diken diken olur. Yapılan milletler arası karşılaşmalarda, sporcularımız birincilik kürsüsüne çıktıklarında İstiklal  Marşı’nın söylenişinin ne kadar gurur verdiğini hepiniz bilirsiniz. İstiklal Marşı bizim milli gururumuzdur. İstiklal Marşı’nı incelerken, onun yazılmasına vesile olan olayları, Türk milletinin gösterdiği kahramanlık ve azmi, milli birliği, dayanışmayı; onu yazan ve yazdıran manevi gücü, milli ruhu da açıklamak durumundayız. Çünkü İstiklal Marşı’nın anlaşılması bunların da anlaşılmasına bağlıdır.

Atatürk Milli Değerlere Neden Önem Verirdi

Atatürk’e göre “Millet aynı kültürden insanların oluşturduğu toplumdur”. Demek ki “milli kültür” bir devleti ayakta tutan unsurların en önemlisidir. Çünkü milli kültür oluştuğunda ortaya millet çıkar. Millet ise mutlaka bir devlet oluşturur. Çocuklarımız ve gençlerimiz yetiştirilirken onlara özellikle varlığıyla, haklarıyla, birlik ve bütünlüğüyle çelişen tüm yabancı öğelerle mücadele zorunluluğu, milli görüşleri derinlemesine bilerek her karşı görüş önünde şiddetle ve özveriyle savunma zorunluluğu telkin edilmelidir. Yeni kuşakların ruh gücüne bu nitelik ve yeteneklerin aşılanması önemlidir. Hayatları sürekli ve müthiş bir mücadele biçiminde beliren milletlerin felsefesi, bağımsız olmak ve mutlu kalmak isteyen her millet için bu nitelikleri çok şiddetli olarak gerektirmektedir. (16.7.1921 Maarif Kongresi’ni açış konuşmasından)

Başarıya ulaşmak ve başarıları kuvvetle, emniyetle yürütebilmek için güçlü bir karaktere sahip olmak gerekir. Bizim güçlü karakterimizi hep ve hep yükseltmek, korumak gerekir. Bundan milliyetseverlik çıkar… Türkiye halkı denildiğinde, bildiğiniz gibi, kaderlerini birleştirmiş olan his ve din bakımından kalpten birbirlerine bağlanmış insanlar söz konusudur. Bunlar arasında ırk yönünden farklı olanlar vardır. Ama karşı ırktan olanlardan birinin diğeri üzerinde onun milliyetini yok edecek bir dava peşinde olmasına gerek yoktur. Her biri için ayrı ayrı olduğu gibi Türkler için de daima bağlı kalmak, milli karakteri yükseltmek, tüm girişimlerinde bu sağlamlığı göstermek lazımdır. Bu noktada tembellik büyük felaketlerin nedeni olur. Nitekim şimdiye kadar da olmuştur. Milliyet hissi sosyal bir topluluğa güç veren, yaşama yeteneğini genişleten başlı başına bir niteliktir. Bu konuda cahil kişilerden oluşan bir sosyal topluluk, bir ırk bölünmeye mahkumdur. Böyle bir toplumun içinde zaten gereği kadar iyilik ve güç olamaz. Böyle bir toplum, böyle bir milli devlet kuramaz. (2 Şubat 1923 İzmir’de halkla yaptığı sohbetten)

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi