Kategoriler
Bilim

Güneş Tutulması Nedir? Güneş Tutulması Nasıl Olur?

Güneş Tutulması Nedir? Yılda Kaç Defa Olur?

Ay’ın günlük hareketleri sırasında Güneş, dünya arasında girerek tamamen yada bir kısmının dünyayı karanlıkta bırakması durumuna denmektedir. Bu durum aslında nadir olmaktadır. Çünkü ay her zaman güneşin tam olarak önünden geçmemektedir. En fazla 5 derecelik bir açı ile geçmektedir. Güneş tutulması ise bir yılda en fazla 3 yada 4 defa olur.

Sponsorlu Bağlantılar

Güneş Tutulmasına Çıplak Göz İle Bakmak Doğru mudur?

Güneş tutulması olduğunda çıplak göz ile bakmak kesinlikle yanlıştır. Sadece  tam tutulma gerçekleştiğinde bakılmalıdır. Çünkü gözler için tehlikeli ışınlardır.

Ayrıca bu tutulmanın gerçekleşebilmesi için Dünya çevresinde dönen Ay ve Dünya’nın etrafında döndüğü Güneş’in yörüngelerinin çakışmasıyla gerçekleşir.

Ay’ın Dünya ile Güneş arasına girdiğinde ki açısıyla Güneş tutulması çeşitleri ortaya çıkmıştır.

güneş tutulması

Güneş Tutulması Çeşitleri

3 tip Güneş Tutulması vardır. Bunlar;

  • Tam Tutulma
  • Halkalı Tutulma
  • Parçalı Tutulma

Tam Güneş Tutulması Nedir?

Tam Güneş Tutulması, aslında  Güneşin ışınlarının tamamı kesilmesi olayıdır. Güneş Ay’ın 400 katı büyük ve Dünya’ya 400 kat uzak olduğundan iki gök cismi de aynı büyüklükte görünmektedir.

Halkalı Güneş Tutulması Nedir?

Halkalı Tutulma, Ay yörüngesinin tam yuvarlak olmaması nedeniyle bazen Dünya’dan uzaklaşır. Bundan dolayı Güneş’in tamamını kapatamaz  oluyor  ve Halkalı Tutulma meydana gelmesine neden olmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Parçalı Güneş Tutulması Nedir?

Parçalı Güneş Tutulması, Ay Güneş’in sadece belli bir bölümünü kapatır ve yeryüzüne Güneş ışınları gelmesi olayı  devam eder.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi