Kategoriler
Bilim

Karadelik Nedir? Karadelik Neden Gözlemlenemiyor?

Karadelik Ne Demektir

Karadelik , yoğunluğu yüksek yıldızlardır. Ayrıca, kitlesi büyük ve çekim alanı güçlü bir kozmik cisim olarak da astrofizikte tanımlanmaktadır. Albert Einstein’ın görecelik kuramında, karadeliğin yakınına gelindiğinde en yüksek hıza sahip olan ışık bile yutulur. Çekim alanı o kadar kuvvetli ve büyük ki hiçbir maddi oluşumun ondan kaçması imkansızdır. J.Wheeler tarafından 1969 yılında ilk kez  karadelik terimi kullanılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Daha önceleri bilim adamlarının tezlerinde uzay maddelerini yutan bir tuzak olarak düşündüklerini söylemişlerdi. Ama kimse bu şekilde isim verememişti.

karadelik

 

Karadeliğin Gözlemlenmesi İmkansız

Karadelik  yüksek çekimi ile ışığı bile emdiğinden doğrudan gözlemlemek imkansızdır. Bir cismi görmek istediğimizde ancak ondan gelen  ışık ışınlarının gelmesiyle mümkün iken, bu olay karadelikte imkansız hale gelebilmektedir. Bundan dolayı karadeliklerin varlığı dolaylı bir şekilde gözlemlenmiştir. Aslında bu durum, karadeliğin çekim alanından geçen bir ışığın sapmasının  ölçülmesidir.

Yapılan araştırmalarda karadeliğin saptanmasında kullanılan bir diğer yöntemse uzaydaki gaz ve toz zerreciklerinin karadelik tarafından emilmesidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi