Kategoriler
Bilim

Kargalar Adil ve Adil Olmayan Arasındaki Farkı Anlayabiliyor

Kargaların Adalet Yeteneği Testi

Genellikle kargaların oldukça akıllı canlılar olduğu biliniyor. Öyle ki bu canlılar alet kullanma ve karmaşık problemleri çözebilme gibi birçok yeteneğe sahiptirler. Yeni yapılan bir araştırma sırasında elde edilen bilgiler, kargaların adaletsiz olan değişimlerin farkında oldukları ve kendilerini aldatan insanlardan kaçtıklarını gösteriyor. Yapılan yeni bir çalışma, kargaların adil olan ve adil olmayan arasındaki farkı anladıklarına işaret ediyor. Ayrıca bu kuşlar, kendilerine haksız davranan adamlardan da kaçıyorlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Animal Behavior dergisinde yayınlanan sonuçlara göre bu akıllı kuşlar, yiyecek hediye ederek kendilerini aldatan insanı tanıyorlar ve bir ay sonra o insanı gördüklerinde bu insandan uzaklaşıyorlar. Araştırma kapsamında kargalar, karşılıklılık deneylerde test edildiler. Kuşlara düşük kalitede olan gıda verildi (iyi olmayan bir parça ekmek) ama kuşlar bu besinlerini elinde daha kaliteli gıda (düzgün kesilmiş kaliteli peynir) olan bir insanla takas edebiliyorlardı. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir şey var. Bazı insanlar kuşları kandırarak kuşlardan ekmek parçasını almalarına rağmen yerine peynir vermedi, yani hem ekmek ve hem peynir insanda kalmış oldu. Aydın bir şekilde, kargalar bu durumdan oldukça rahatsız oldular ve kendilerini aldatılmış hissedip, kendilerini aldatan insanlardan uzaklaşmayı tercih ettiler.

Araştırmacılar kargaların bu kaçma davranışının ne kadar süre devam edeceğini denemek için aynı deneyi bir ay sonra tekrarladılar. Elde edilen sonuçlara göre, haksız takas tecrübesi etmiş kargalar bunu hatırlatılır ve adil davranıp değişimi gerçekleştiren insanlarla yeni değişim gerçekleştirmeyi tercih ettiler.

Kargalar ailesi, kuş dünyası içerisindeki en akıllı kuşların olduğu ailelerden biridir ve diğer kuşlara kıyasla nispeten daha büyük beyinleri vardır. Kargaların zekâlarına nedenle en üstte olduğu düşünülüyor. Kargalar alet kullanmak ve karmaşık sorunları çözebilme yeteneğine sahiptirler. Şimdi de adil ve adaletsizlik arasındaki farkı anlayabilme yeteneği karga yetenekleri listesine eklendi.

Araştırmacılar, başka bir kişinin adil olup olmadığının farkında olma yeteneğinin, kuşların grup işbirliğini geliştirmesine yardımcı olabileceğini düşünüyorlar. Kısacası modern bilimle kapsamında beyni olan her canlının akıllı ve belli bir ölçüde bilinçli olduğunu biliyoruz. Hayvanlar tam içgüdüleri ile hareket etmiyorlar, otomatik makineler de değillerdi. Onlar da bizim gibi düşünürler, analiz ederler, kararlar alırlar. Aşağıdaki videoda en zeki canlılar arasında yer alan kargaların problem çözme yeteneklerini izleyeceğiz.

Sponsorlu Bağlantılar

Tıpkı bir insanın bir problemi çözerken denemek, yanılmak ve gözlem becerileri etmesi gibi, karga da karşılaştığı sorunu aynı şekilde çözmeye çalışır. Bilmecenin cevabını bilmiyor ve daha önce bununla hiç karşılaşmadılar. Buna rağmen zekası sayesinde sorunu çözmeyi çok da zamanını almıyor.

Kargaların Zeka Seviyesini Ölçen Video

https://www.youtube.com/watch?v=tmZsNF03b5o

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi