Kategoriler
Bilim

Sürtünme Kuvveti Ne Demektir? Sürtünme Kuvveti Günlük Hayatta Nerelerde Kullanılır?

Sürtünme kuvveti kısaca nedir, sürtünme kuvveti günlük yaşantımızı etkileri mi, sürtünme kuvveti günlük yaşamımızda nerelerde karşımıza çıkar, sürtünme kuvveti günlük yaşantımızı nasıl etkiler, sürtünme kuvvetinin günlük yaşantımız üzerindeki etkileri nelerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Sürtünme Kuvveti Kısaca Nedir?

Sürtünme kuvveti, temas halinde olan iki nesnenin arasında oluşan ve harekete karşı koyan kuvvete verilen isimdir. Bu kuvvetin ortaya çıkması için hareket gerekmez ancak hareketin olduğu durumlardaki (kinetik) sürtünme kuvveti, hareketin olmadığı durumdan (statik) farklıdır.

Sürtünme Kuvveti

Sürtünme Kuvvetinin Günlük Yaşam Üzerindeki Etkileri

Sürtünme kuvveti günlük yaşantımızda birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Burada hepsini söylemek çok zordur. Dolayısıyla sürtünme kuvvetinin günlük yaşamımızdaki etkilerinin sadece birkaç tanesini söyleyeceğiz. Zaten biraz düşündüğünüzde sizlerinde aklına bir çok etkisi gelecektir.

  1. Ayakkabılarımız ile yer arasında: Yeri kavramamızı ve kayıp düşmememizi sağlar.
  2. Eğer şuan kullandığınız mouse toplu ise, mouse’unuzun topu ile mouse ped arasında. Eğer orada sürtünme olmasaydı mouse topu dönmez ve imleç ekranda hareket etmezdi.
  3. Araba tekerleri ve yol arasında: Eğer tekerler ve yol arasında sürtünme olmasaydı, istediğimiz kadar gaza bakalım tekerler olduğu yerde dönüp duracaktı, hiç yol alamayacaktık.
  4. Fren sistemlerinde: Eğer fren sistemlerinde sürtünme olmasaydı, fren yapamayacak ve duramayacaktık.
  5. Yazarken: Eğer elimiz ile kalem arasında sürtünme olmasaydı kalem elimizden fırlar giderdi. Eğer kalem ucu ile kağıt arasında sürtünme olmasaydı, yine yazamazdık.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi