Kategoriler
Bilim

Triton Uydusu Nedir? Triton Ne Demektir? Hangi Gezegenin Uydusudur? Yörüngesinin Özellikleri

Triton nedir, triton hangi gezegene ait bir uydudur, triton uydusu ne anlama gelir, triton ismi nereden gelmiştir, triton isminin anlamı nedir, tritonun diğer uydulardan farkı nedir, tritonun yörünge dönüşü nasıldır,triton yörüngesinin özellikleri nasıldır?

Sponsorlu Bağlantılar

 Triton ve Triton Uydusu

Triton Neptün’ün en büyük uydusudur. Triton’un karmaşık bir jeolojik tarihi vardır ve yüzeyinin göreli olarak genç olduğuna inanılmaktadır. Neptün’ün Alman gökbilimci Johann Gottfried Galle tarafından keşfedilmesinden yalnızca 17 gün sonra, 10 Ekim 1846’da İngiliz gökbilimci William Lassell tarafından keşfedilmiştir. Triton’un Neptün’ün çekimine yakalanmış bir Kuiper kuşağı nesnesi olduğuna inanılmaktadır.

triton uydusu

Tritonun İsminin Anlamı

Triton, Neptün’ün oğlu olan Yunan deniz tanrısı Triton’un ardından isimlendirilmiştir. İsim 1880 yılında Camille Flammarion tarafından önerilmiştir.

Tritonun Yörüngesi

Triton yörüngede dönüşü bakımından, güneş sistemindeki bütün diğer büyük uydulardan farklıdır. Triton, Neptün’ün aksi yönünde dönmektedir. Uranüs’ün üç dış uydusu gibi Jüpiter ve Satürn’ün dış uydularının büyük kısmı da ters bir yörüngeye sahiptir; ancak bu uyduların hepsi çok küçüktür, en büyüklerinin (Phoebe) çapı ve kütlesi sırasıyla Triton’un çapının ve kütlesinin %8’i ve %0.03’üdür. Ters yörüngesi olan uyduların, yörüngelerine girmiş oldukları gezegenler gibi solar nebula bölgesinin bir parçası olması mümkün değildir, başka bir yerlerden gezegenlerin çekim gücüne kapılmış ya da bir çarpışma yoluyla ters yöne dönmeye başlamış olmalılardır. İkinci senaryo Triton için en az olasılığı olan senaryodur; bu yüzden Triton’un Neptün’ün çekim gücüne kapılan bir Kuiper kuşağı nesnesi olduğundan kuşkulanılmaktadır.

Tritonun Yörüngesinin Özellikleri

  • Dolandığı gezegen; Neptün
  • Yarı büyük gezegen; 254,759 km
  • Yörünge Eğikliği; 4,232 derece
  • Dolanma süresi; 5 gün 21 saat 2 dakika
  • Bağlı olduğu grup; Uranüs uyduları grubu
  • Yoğunluk; 2,061 g/cm3
  • Yerçekimi; 0,779 m/sn2
  • Kurtulma hızı; 1,455 km/s
  • Yüzey Sıcaklığı; 68 K

Tritonu Kim Buldu?

Triton uydusunu 10 Ekim 1846 tarihinde Johann Gottfried Galle bulmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi