Kategoriler
Atatürk Biyografi

Atatürk’ün Manevi Kızı Ülkü Adatepe Kimdir? Ülkü Adatepe’nin Hayatı

Ülkü Adatepe kimdir, Ülkü Adatepe’nin hayatı, Ülkü Adatepe’nin yaşamı, Ülkü Adatepe’nin gerçek resmi nedir, Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe ne zaman öldü, Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe ne zaman doğdu, Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin hayatı konularını anlatmaya çalışacağız.

Sponsorlu Bağlantılar

Ülkü Adatepe Kimdir?

27 Kasım 1932 yılında dünyaya gelen ve 1 Ağustos 2012 yılında vefat eden Ülkü Çukurluoğlu ya da Ülkü Adatepe, Mustafa Kemal Atatürk’ün en küçük manevi kızı olup bebekliğinden 6 yaşına kadar Atatürk’ün yanında Çankaya Köşkü’nde yaşamıştır. Kendisi 6 yaşında iken manevi babası Atatürk hayatını kaybedinceye kadar ona yurt gezilerinde eşlik etmiş ve onun çocuk sevgisinin simgesi olmuştur.

Ülkü Adatepe

Ülkü Adatepe’nin Yaşamı (Hayatı)

Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın evlatlık kızı Vasfiye Hanım ile Fransızca öğretmeni ve gar şefi Mehmet Tahsin Çukurluoğlu’nun kızıdır. Zübeyde Hanım’ın küçük yaştan itibaren yetiştirdiği Selanikli Vasfiye Hanım, Zübeyde Hanım’ın ölümünden sonra bir süre Mustafa Kemal Atatürk’ün kızkardeşi Makbule Hanım’la kalmış, Atatürk kendisini Gazi Orman Çiftliği’nde istasyon şefliği yapan Mehmet Tahsin Bey’le evlendirmişti.

Vasfiye Hanım ile Mehmet Bey’in çocukları olacağını öğrendiğinde ister kız, ister erkek olsun Ülkü isminin verilmesini isteyen Atatürk, 9 aylıkken Ülkü’yü Çankaya Köşkü’ne aldırdı ve biraz büyüdüğünde onu yurt gezilerine götürmeye başladı. Yıllar boyu kullanılan ünlü Alfabe‘nin kapağında Atatürk’ün isteği üzerine Atatürk’ü minik Ülkü’ye harfleri öğretirken gösteren İhap Hulusi tarafından yapılmış resimleri yer aldı. Ülkü, Atatürk’ün çocuk sevgisinin simgesi oldu.

Manevi babası Atatürk öldüğünde Ülkü altı yaşındaydı. Atatürk’ün ölümünden sonraki dönemde eğitimini tamamlamadı. Genç yaşta evlendi. İlk evliliğini Atatürk’ün bir diğer manevi kızı olan Sabiha Gökçen’in amcasının oğlu olan üsteğmen ve daha sonra Kastamonu Milletvekili olan Fethi Doğançay (1923-1997), ikinci evliliğini yağ tüccarı Yeşua Bensusen, üçüncü evliliğini ise işadamı Öke Adatepe ile yaptı.

Sponsorlu Bağlantılar

İlk evliliğinden iki erkek çocuk sahibi oldu. 1962 yılında yaptığı ikinci evliliği, eşinin Musevi olması nedeniyle sansasyon yarattı. Yaşamını eşi Öke Adatepe ile İstanbul’da sürdürmekteydi. 1 Ağustos 2012’de TEM otoyolunun Sakarya-Akyazı yolu üzerinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi