Kategoriler
Biyoloji

Çevresel Sinir Sistemi Nedir? Çevresel Sinir Sisteminin Bölümleri ve Görevleri

Çevresel Sinir Sistemi Ne Demektir?

Çevresel Sinir Sistemi, gangliyondan, beyin ve omurilik dışındaki sinirlerden meydana gelen bir sistemdir. Çevresel Sinir Sisteminin görevi organlar ve merkezi sinir sistemi arasındaki iletişimi sağlamaktır. Beyni koruyan kafatası gibi Çevresel Sinir Sistemini koruyan herhangi bir kemik yapısı yoktur. Bu nedenle zarar görebilirler.

Sponsorlu Bağlantılar

Çevresel Sinir Sisteminin bir bölümüne oluşturan kraniyal sinirlerden olan 2. kraniyal sinirler tam bir Çevresel Sinir değildir. 2. kraniyal sinire optik de denilmektedir. Sinirler, vücuttan aldıkları mesajları beyne ulaştırırlar.

Çevresel Sinir Sisteminin Bölümleri

Çevresel Sinir Sistemi, iki bölümden meydana gelmektedir. Bunlar;

  • Otonom Sinir Sistemi
  • Somatik Sinir Sistemi

cevresel-sinir-sistemi-nedir-bolumleri-ve-gorevleri

Somatik Sinir Sistemi

İstemli hareketlerin kontrolünü sağlar. Bu sistem beyinden ve omurilikten gelen sinir çiftlerinden meydana gelmektedir. Duyu ve motor nöronlarını taşıyan sinir çiftleri 3 bölümdür. Bunlar;

  • Duyu nöronlarını taşır
  • Motor nöronlarını taşır
  • Hem duyu nöronlarını hemde motor nöronlarını taşır

Otonom Sinir Sistemi

İstemsiz hareketlerin kontrolünü sağlar. Otonom Sinir Sistemi, istem dışı çalışan iç organların ve yapıların denetimini yapar, sadece motor nöronlarından oluşur, çapları küçüktür, ileti hızları da azdır, nöronlar işlevlerini kaybederse yapı çalışması durmaz (sadece bozukluklar olur), hedef organa yada yapıya parasempatik ve sempatik olmak üzere zıt karakterli 2 sinir gönderir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi