Kategoriler
Biyoloji

Doğal Madde, İşlenmiş Madde ve Yapay Madde

Maddelerin Doğada Bulunuş Şekilleri

Maddeler doğada bulunma şekillerine göre 3 şekilde bulunurlar. Buna göre maddeler doğada ya doğal halde bulunurlar, ya insanlar tarafından işlenmiş halde bulunurlar yada insanların doğal ve işlenmiş maddeleri birleştirerek yeni bir madde olarak yani yapay olarak bulunurlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Doğal Maddeler

Doğal Madde - Taş
Doğal Madde – Taş

Doğal maddeler isminden de anlaşılacağı gibi doğada kendiliğinden oluşmuş, insanlar tarafından değiştirilmemiş ve işlenmemiş olan maddelerdir. Madenler, tuz, süt, ağaç, taş, toprak doğal maddelere örnek olarak verilebilir. Doğal maddelere ham maddelerde denilebilir. Çünkü sahip olduğumuz birçok ürün elde edilirken doğal maddeler kullanılmaktadır. Örneğin elbiselerimizde kullanılan pamuk, keten ve yün doğal maddedir ve ham madde olarak kullanılmaktadırlar.

İşlenmiş Maddeler

İşlenmiş Madde - Mobilya
İşlenmiş Madde – Mobilya

Doğal maddelerin insanlar tarafından işlenerek ortaya çıkarılan yeni maddelere işlenmiş maddeler denir. Adından da anlaşılacağı gibi doğal maddeler kesme, parçalama, eritme gibi işlemlerden geçirilirler ve ortaya işlenmiş maddeler ortaya çıkar. Örnek olarak doğadan alınan tuzun bir takım işlemlerden geçerek mutfak tuzu haline gelmesi. Yada sütten yoğurt elde edilmesi. İşlenmiş maddelere örnek olarak yoğurt, tereyağı, mobilya, mutfak tuzu, çivi verilebilir.

Yapay Maddeler

Yapay Madde - Sunta
Yapay Madde – Sunta

Yukarıda anlattığımız doğal maddeler ve işlenmiş maddeler insanlar tarafından birleştirilir ve ortaya yeni maddeler çıkar. İşte ortaya çıkan bu maddelere yapay madde denir. Örneğin sunta; talaş ve tutkalın birleşmesi ile oluşur. Yada petrol ürünlerinden yapılan naylonlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi