Kategoriler
Biyoloji

Dolaşım Sistemi (Kan Dolaşımı) Nedir? Kan Dolaşımı Sırasında Meydana Gelen Olaylar

Dolaşım Sistemi yada Kan Dolaşımı

İsminden de anlaşıldığı üzere vücuda giren oksijenin ve besinlerin ve ortaya çıkan atıklarında gerekli bölgelere taşınmasını sağlayan sisteme dolaşım sistemi denir. Kısaca bu tanımı yapabiliriz. Tabi bütün bu dolaşımı sağlayan yapı kandır. Yani bütün her şey kan ile taşınır. dolayısıyla Kan Dolaşımı da diyebiliriz.

Sponsorlu Bağlantılar

Kan dolaşımı iki türlüdür. Büyük kan dolaşımı ve küçük kan dolaşımı. Küçük kan dolaşımına akciğer dolaşımı da denilmektedir. Vücuda alınan besinler ve oksijen kan dolaşımı sayesinde vücudun her tarafına taşınır. Daha sonra ortaya çıkan atıklar ve karbondioksit yine aynı şekilde taşınarak dışarı atılmak üzere ilgili yerlere taşınır.

Dolaşım sisteminde kan bütün vücudu dolaştığında kalbimizden iki defa geçer. Bunun nedeni küçük ve büyük dolaşım gerçekleşmesi. Yani kan önce kalp ile akciğer arasında taşınır. Daha sonra kan bütün vücuda taşınır.

Küçük Kan Dolaşımı (Akciğer Dolaşımı)

Kalbimizin sağ karıncığında bulunan kirli kan, temizlensin diye akciğer atardamarı ile akciğerlere gelir ve ardından burada temizlenen kan akciğer toplardamarlar ile kalbimizin sol kulakçığına gelir. Bu dolaşıma küçük kan dolaşımı yada akciğer dolaşımı denilmektedir. Bu dolaşımın yapılmasının sebebi kanın temizlenmesini sağlamaktır.

Dolaşım Sistemi Şeması
Dolaşım Sistemi Şeması

Büyük Kan Dolaşımı

Kalbimizin sol karıncığında bulunan temize kan aort atardamarlar aracılığı ile vücudun her yerine pompalanır. Pompalanan bu kan kirlendikten sonra alt ve üst toplardamarlar ile kalbimizin sağ kulakçığına getirilir. Bu dolaşıma da büyük kan dolaşımı denir. Bu dolaşımın yapılmasının sebebi vücuda temiz kan iletmek ve vücuttaki kirli kanı toplamaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

KAN DOLAŞIMINDA GÖREVLİ ORGANLAR İÇİN TIKLAYIN…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi