Kategoriler
Biyoloji

Dudak Nedir? Dudakların Yapısı, Görevleri ve Özellikleri

Dudak Ne Demektir?

Dudak, insanlarda ve birçok hayvanlarda yüz bölgesinde bulunan ve dişlerin üstünü örten yumuşak bir yapıya sahiptir. En başta konuşma, dişleri koruma, ağza birşeylerin gitmesini engelleme olmak üzere yemek yeme, öpme, ıslık çalma gibi işlevlerde kullanılır. Dudak 2 tanedir. Bunların birisi alt çenede diğeri ise üst çenededir. Bu iki dudak kenarlarda birleşir ve açılı bir yapı ortaya çıkar.

Dudakların Yapısı, Görevleri ve Özellikleri

Dudakların hareketini, Dudak köşelerinden başlayarak dudakların, çevresinde ve içinde yer alan yuvarlak kas, üçgen kas ve gülme kası sağlar. Yanakların devamından ibaret olan dudaklar derinin ağız içi mukozasına geçiş yeridir. dudaklarda üç ayrı bölge vardır. Deri kısmı Kıllı deri karakterinde olup keratinleşmiştir sert boynuzsu tabaka ile kaplıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

dudak nedir

Deri – mukoza kısmı Deriden mukoza özelliğine geçen kısım. Mukoza kısmı nemli örtücü zar kısmı Ağız mukozasının yer aldığı ve altındaki salgı bezlerinin salgıları ile nemlenen kısım. Ağzın içinde üst dudağı ikiye bölen çizgi üzerinde ince bir dokuyla üst Dudak üst çeneye tutunur. Buna üst dudak gemi denir. Aynı şekilde alt dudakta da bir alt Dudak, gemi vardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi