Kategoriler
Biyoloji

Ekosistemdeki Değişikliklerin Olası Sonuçları

Ekosistemdeki değişikliklerin olası sonuçları yaşama doğrudan etki etmektedir. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa dünyamız dahi yok olabilir. Dünyanın her yerinden hastalık ve felaket haberleri gelir.

Ekosistemdeki Değişikliklerin Olası Sonuçları

Ekosistemdeki değişikliklerin olası sonuçları çok ciddi bir sorun. Çünkü bir ekosistemde yaşanan değişiklikler zincirleme bir reaksiyon gösterir. Yani bir yerde yaşanan değişiklik başka bir yeri tetikler ve ekosistemin her yerinde değişiklikler yaşanır. Bu konuda daha önce yazılarımız oldu ve bunları aşağıda sizlerle paylaşacağız. Şimdi konumuza dönelim.

Sponsorlu Bağlantılar

Avrupa Çevre Ajansı, bu konuda en son 2017 yılında bir açıklama yaptı. Bu açıklama şöyle:

“İklim değişikliği, gelecek on yıllarda da devam edecek. Gelecekteki iklim değişikliğinin ölçeğini ve etkilerini iki etken belirleyecek. İlki, sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik küresel anlaşmaları ne derecede uygulacağımız. İkincisi ise, mevcut ve öngörülen iklim aşırılıklarından kaynaklanan riskleri en aza indirmeye yönelik en doğru ve etkin adaptasyon stratejilerini ve politikalarını belirleyip uygulamamız. (AÇA İcra Direktörü Hans Bruyninckx)”

Ekosistemlerdeki değişikliklik ya da en kapsamlı tabirle küresel iklim değişiklikleri nedeni ile yağış alan bölgeler artık çok daha fazla yağış almakta ve kurak geçen bölgeler çok daha fazla kurak geçmektedir. Ayrıca buzul bölgelerinde sürekli dev buz kütleleri koparak erimekte.

Dünyadaki bu iklim değişiklikliklerinin sebebi tabi ki biz insanlarız. Ekosistemleri düşüncesizce kullanıyoruz. Büyük devletler menfaatleri gereği doğaya saygı duymuyorlar. Bu konuda “Paris İklim Anlaşması” adıyla bir anlaşma yapıldı ve birçok ülke bu anlaşmaya uyacağını vaad etti.Ama bu anlaşmaya uymayan ülkelerde maalesef var.

Sponsorlu Bağlantılar

Küresel İklim Değişiklikleri Nedenleri ve Olası Sonuçları Nelerdir?

Ekosistemdeki değişikliklerin olası sonuçları
Ekosistemdeki değişikliklerin olası sonuçları

Küresel İklim Değişiklikleri Nedenleri

Küresel iklim değişikliklerinin sebeplerini başlıklar halinde sıralarsak bunlar doğal kaynaklı bozulmalar ve insan kaynaklı bozulmalar olarak iki bölüm halinde toplanmakta. Doğal kaynaklı bozulmalar konusunda atılacak adımlar tabi ki var. Ama eğer insan kaynaklı bozulmaların önüne gerçersek sorun kökünden çözülür diye düşünüyorum.

İnsan kaynaklı bozulmalar ise nüfus artışı, sanayileşme, doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı olarak sıralayabiliriz. Daha detaylı bilgi için lütfen aşağıdaki yazımızı okuyun.

İLGİLİ YAZI: Ekosistemdeki Bozulmanın Sebepleri

Küresel İklim Değişikliklerinin Olası Sonuçları

Küresel çaptaki iklim değişikliklerinin sonuçları ise korkunç olabiliyor. Bunlar iklim değişikliği, erozyonların artması, su kaynaklarının azalması ve biyoçeşitliliğin azalması. Bütün bunların hepsi yaşamı doğrudan tehdit eden sonuçlar. Daha detaylı bilgi için lütfen aşağıdaki yazımızı okuyun.

İLGİLİ YAZI: Ekosistemdeki Bozulmanın Sonuçları

Ekosistem Değişiklikleri (Küresel İklim Değişiklikleri) ve Türkiye

Bütün dünya etkilendiği gibi ülkemizde küresel değişikliklerden etkilenmektedir. Örneğin özellikle haberlerde izlediğimiz bazı bölgelerde yaşanan sel felaketleri. Sel felaketlerinin yaşanmasının sebebi iklim değişikliğinden dolayı yağış alan bölgeler artık çok daha fazla yağış almakta. Ayrıca plansız yapılan beton şehirlerde bu felaketlere zemin hazırlamakta.

Yine şehirleşmenin sonucu plansız olarak yok edilen ormanlar olmayınca o şehrin oksijen kaynağı yok olmakta, o ormanda yaşayan canlılar yok olmakta, bunun sonucu ortaya çıkan yeni hastalıklar ve daha birçok yaşamsal sorun ortaya çıkmakta.

Sponsorlu Bağlantılar

İLGİLİ YAZI: Dünyada ve Türkiye’deki Çevre Sorunları, Nedenleri Nelerdir? Ekosistemin Bozulma Nedenleri

Soru ve düşüncelerinizi lütfen yorum bölümünden bizlere aktarın.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi