Kategoriler
Biyoloji Öneriler

Elektrikli Yılan Balıkları Nasıl Elektrik Üretir?

Elektrikli Yılan Balıklarının Elektrik Üretimi

Elektrikli yılan balığı iletişim kurmak, yön bulmak, bazı durumlarda av ve kendisini korumak için elektrik oluşturabilecek organlara sahiptir. Elektrik organ adı verilen bu yapıların içinde elektrosit adı verilen ve elektrik oluşturabilecek hücreler bulunur. Bu hücreler kas ve sinir hücrelerinin değişiklik geçirmesiyle oluşmuş hücrelerdir. Elektrosit hücreleri uyarılmamış durumda olduğu halde, hücrenin kapsamında potasyum iyon miktarı, hücrenin dışında ise sodyum iyon miktarı yüksek olur.

Sponsorlu Bağlantılar

Elektrosit hücrelerin zarı potasyum iyonlarını geçirdiği halde, sodyum iyonları geçmesine izin vermiyor. Cildinin farkına göre potasyum iyonları hücrenin içinden dışına doğru yön alır. Derisinin ve elektrik potansiyel farkının birbirini dengelediği durumda, hücrenin iç elektrik olarak negatif yüklü olduğu halde, dış pozitif yüklüdür. Beyinden gelen sinyaller elektrosit hücrelerini uyarırken, hücre zarının bir tarafındaki iyon kanallarının açılmasını sağlar ve sodyum iyonları bu kanallardan hücreye içerebilir.

600V Bir Elektrik Akımı

Hücre kapsamında elektrik yük değişimine neden olan bu durum bir potansiyel farkının ortaya çıkmasına ve elektrik akımının oluşmasına neden olur. Beyinden gelen sinyal aracılığıyla uyarılan elektrosit hücreden oluşan elektrik akımı, komşu elektrosit hücrenin de uyarılmasını sağlar.

El fenerinin içindeki piller olduğu gibi binlerce elektrosit hücrede eş zamanlı gerçekleşen bu olay sonucunda 600V bir elektrik akımı meydana gelebilir. Elektrik akımı yaklaşık 1-2 milli saniye süreyle ortaya çıkar. Elektrikli yılan balığının büyüklüğü yetişkin bir insanın kolu kadardır.

Elektrikli yılan balığının çıkardığı elektrik akımının kendisine zarar vermemesinin nedeni, akımın 1-2 milli saniye gibi kısa bir süre etki etmesi ve hayati organların (örneğin kalp) etrafındaki yağ tabakasının yalıtkan görevi görmesiyle olduğu düşünülüyor.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi