Kategoriler
Biyoloji

Kalpte Bulunan Kaslar Hangileridir? Kalp Kası Nedir? Yapısı ve Görevleri

Kalpteki kasların isimleri nelerdir, kalpte hangi kaslar bulunur, kalpte bulunan kasların isimleri nelerdir, kalp kası ne demektir, kalp kaslarının görevleri nelerdir, kalp kaslarının yapısı nasıldır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kalp Kası Ne Demektir

Kalp kası, kalbin 3 katmanından biri olan myocardium’dur. Yapı bakımından çizgili kasa benzese de çalışması çizgili kas gibi isteğimizle değil, istemsizdir (otonom). Bu mekanizma kalbin kendi iç uyarımı sayesinde olmakta ve bu uyarımın esas iki öğesi bulunmaktadır. Bunlar atrio-ventrikuler düğüm ve sinoatriyal düğümlerdir. Her ne kadar kalp kendi iç uyarım sistemi ile çalışsa da neticede kalp kasılma gücü ve kalp atım hızı otonom sistem tarafınca kontrol edilmektedir. Bu sistem ise nöro-humoral bir mekanizmadır. Hormonların da kalp atımı üzerine olan etkisi otonom sinir sistemi tarafından regüle edildiği gibi epinefrin gibi hormonlar direkt olarak kalbin frekansını artırabilir.

kalp kası nedir

 

Kalp Kaslarının Yapıları

Kasın çalışması kontrolü sinir sistemiyle olmaktadır. Bu sinirler kalp kası içerisine yerleşmiş Purkinje Telleri’dir. Sinirlerdeki bozulma, kasta (myocardium) felce yol açar.

Kas dokusu, vücudun hareketini sağladığı için diğer dokularadan oranla daha fazla oksijene ve enerjiye ihtiyaç duyar. Kalp kasında çekirdekler ortadadır ve her kalp kası hücresi arasında interkale diskler bulunur.

Kas lifleri iskelet kasındaki gibi düz lifler şeklindedir. Fakat, bazen çatallanma yapar. Kalp kası fizyolojik tetanos’a (kramp) uğramaz.

Sponsorlu Bağlantılar

Ayrıca kalp kası hücresi, yalnızca kalpte bulunur ve kalbin kasılmasını sağlar. Aslında çizgili kas olan kalp kası, yapı bakımından çizgili kaslara, görev bakımından ise düz beyaz kaslara benzemektedir ve isteğe bağlı olarak kasılmaz. Bu kasların kasılmasını kalbin özel bölgelerinden çıkan uyarılar sağlar.Bu kasların çalışması için sinire inpus adı verilen bir hormon salgılanır. Kalp kası hücreleri, birlikte ağa benzer bir yapı oluşturur. Sol karıcıktan çıkan aort damarındaki kanın hızlı olmasından dolayı buradaki kasların kalınlığı öbür odacıklara göre daha fazladır. Kasların kasılması sırasında kısalma, şişme, sertleşme ve kalınlaşma gerçekleşir. Kol ve bacaklardaki kemiklerin çalışması sırasında ön ve arkada birbiri zıt çalışan kaslar bulunur. Bu zıt (açıcı ve bükücü) kasların kasılıp gevşemesiyle kol ve bacaklardaki bükülme ve gerilmeler gerçekleşebilir.bu olaya zıt kaslar adı verilir .

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi