Kategoriler
Biyoloji

Koenzim Nedir? Kofaktör Nedir? Koenzim ve Kofaktör Arasındaki Farklar

Koenzim ne demektir, koenzim ne işe yarar, kofaktör ne anlama gelir, kofaktörün görevleri nelerdir, koenzimin görevleri nelerdir, kofaktör ne demektir, kofaktör ne işe yarar.

Sponsorlu Bağlantılar

Koenzim Ne Demektir

Koenzim, organik ya da inorganik, çoğunlukla fosfat içeren ve protein kısmına göre çok daha küçük moleküllü kısmıdır. Enzimde faaliyet gösteren ve esas işi yapan bu kısımdır. Koenzim kısmı, genellikle protein kısmından ayrılabilir. Yapılan analizlerde birçok vitamini bünyesinde bulundurduğu saptanmıştır. Bazı vitaminler vücut hücrelerinde koenzimlerin parçası olarak işlev görürler. Yani koenzimler, apoenzimi aktif hale getiren, enzimin protein yapıda olmayan bileşenidir.

Kofaktör Ne Demektir

Bazı enzimlerin aktif hale gelmeleri için protein yapısında bulunmayan metal iyonlarından oluşan ve kofaktör adı verilen yan gruplara ihitiyaç duyulur. Kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko gibi mineraller kofaktör olarak bazı enzimlerin aktiviteleri için şarttır. Örneğin DNA-polimeraz enzimi için çinko, üreaz enzimi için ise nikel yan grup olarak gereklidir. Bir enzimin aktifliği için gerekli olan, proteine gevşek ya da sıkıca bağlı olan (prostetik grup), bir metal iyonu (aktivatör) ya da organik bir molekül (koenzim) gibi protein olmayan maddedir aynı zamanda.

koenzim-kofaktör

Kofaktör ile Koenzim Arasındaki Farklar

enzimatik reaksiyonlarda, enzimlerin faaliyet gösterebilmeleri için bağlanan yan grupların tamamına kofaktör denilir. bu aynı zamanda iyonları ve koenzimleri de kapsar. yani kofaktör genel bir kavramdır. koenzimler ise metabolit veya vitamin türevi diye kendi içinde dallanır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi