Kategoriler
Biyoloji

Mide Nedir? Mide Rahatsızlıkları (Hastalıkları) Nelerdir? Mide Kendini Neden Sindirmez?

Mide ne demektir, midenin görevleri nelerdir, mide ne işe yarar, mide ile ilgili rahatsızlıklar nelerdir, mide hastalıkları hangileridir, mide kendi kendini sindirir mi, mide vücutta nerededir, mide vücudumuzda nerede bulunur.

Sponsorlu Bağlantılar

Mide Ne Demektir

Mide; kaslardan oluşan, genişleyebilen bir sindirim sistemi organıdır. Yemek borusu ile ince bağırsak arasında bulunur. Omurgalılar, derisidikenliler, haşaratlar ve yumuşakçalarda bulunur. Sindirimin ikinci fazında (çiğnemeyi takiben) görev yapar. Yiyeceklerin geçici olarak büyük miktarda depolandığı organdır. Rahatlıkla 1.5 litre sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 litre sıvı tutma kapasitesi vardır.

Midenin 4 ana bölümü vardır:

1-Fundus,
2-Kardia,
3- Korpus (gövde) ve
4-Antrum (midenin son bölümü)

Mide, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalandığı bir yerdir. Mide içini örten ve Mukoza denilen örtü dokudan sindirim sıvıları salgılanır. Mide içinde yiyecek varsa, her 20 saniyede bir dalgalar meydana getirerek sıvı ile katıyı birbirine karıştırır (Kimus). Sonuçta krem kıvamında yarı sıvı bir materyel meydana gelir. Meydana gelen karışım ince bağırsaklar tarafından emilecek seviyeye geldiyse, azar azar miktarlarda, pilor kanalını geçerek 12 parmak bağırsağına (Duodenum) geçer. Sıvıların mideyi terk etmesi katılardan daha hızlıdır ve mideyi boşaltması yaklaşık 20 dakikayı alır. Katı-sıvı karışımı materyelin mideyi terk etmesi ise yaklaşık 1.5 saati bulmaktadır.

Mide salgı yapan bir organdır. İç duvarlarında bulunan hücre ve bezler birçok önemli salgılar üretir: sindirim enzimleri, hormonlar, hidroklorik asit,intrensek faktör (B12 vitamininin ince bağırsak son kısmından emilmesi için bu faktörün varlığı şarttır). Mide kendi çıkardığı asitten kendini korumak için yapışkan, alkalen-bazik bir mukus da üretir.

Mide Hastalıkları

1 – Gastrit

2 – Ülser

3 – Reflü

4 – Mide kanaması

5 – Mide kanseri

Midenin Görevleri Nelerdir

Midenin görevi yenilen katı gıdaları sıvılaştırarak sindirime katkıda bulunmaktır. Mide içinde gıdaların tutulmasında 2 kapakçık mekanizması görev yapar; bunlar alt özefagus sfinkteri ve pilor halkasıdır. Bu iki kapak kapandığında mide kasılma hareketleriyle mide içindeki muhteviyat hidroklorik asit, enzim ve pepsinle karıştırılır. Pilor halkası açılınca mide kapsamı duodenuma boşalmaya başlar. Boşalma güçlüğünde tam olarak mide boşalması olmaz ve öğünler arasında mide dolu kalır. Bir sonraki yemekte mide dolu olduğu için şişkinlik, bulantı ve kusmalar gelişebilir ve hasta her yemekten korkmaya başlar.

Sponsorlu Bağlantılar

pankreas-salak-mide-diyafram

Mide Kendi Kendini Neden Sindirmiyor

Midedeki besinlerin sindirilmesi sırasında mide hidroklorik asit salgılayarak besinlerin parçalanmasını sağlar. Asitin mide duvarını parçalamaması içinde mideyi koruyan mukus sıvısı salgılar. Bu sıvı mideyi asite karşı dolaysıyla sindirime karşı korur. Mukus sıvısının az salgılandığında asit mide duvarına zarar verip midenin yaralanmasına (Ülser) veya delinmesine sebep olur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi