Kategoriler
Biyoloji

Toprak Kirliliği Nedir? Etkileri, Sonuçları ve Alınacak Önlemler

Bu yazımızda toprak kirliliğinin tanımının yanı sıra toprak kirliliğinin etkileri, toprak kirliliği etkilerinin nedenleri, toprak kirliliğinin sonuçları ve toprak kirliliği ile ilgili alınabilecek önlemleri sizlere aktarmaya çalıştık.

Toprak Kirliliği Nedir?

Katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticilerin toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin bozulmasına toprak kirliliği denir. Kayaçların parçalanmasıyla toprak oluşur ve bu çok uzun süren bir olaydır. Ama insanlar çok kısa sürede toprağı tahrip edebilir. Tarım için toprak gerekir ama tarımda kullanılan gübreler, tarım ilaçları faydalarının yanında toprağı da kirletir. Toprağın kirlenmesiyle yüzey suları ve yeraltı suları da kirlenir.

Sponsorlu Bağlantılar

Toprak Kirliliğinin Etkileri Nelerdir?

Tarım İlaçları Kaynaklı Toprak Kirliliği

Tarım ilaçları; toprağın verimliliğini azaltmakta ve toprağın biyolojik dengesini bozmaktadır. Tarım ilaçlarının yoğun kullanılması hayvanlar ve besinler için zararlıdır. İlaçlanmış sebze ve meyveler vücudumuza kalıntı olarak geçer ve birikir. İlaçlı yemlerden ve otlardan hayvanlara geçmiş tarım ilaçlarının kalıntısı sütü çok etkilemektedir. Tarım ilaçlarının insanlar üzerindeki etkilerinin bazıları şunlardır; akut, kronik zehirlenme, zeka bozuklukları, alerjik, spesifik olmayan etkiler.

Toprak kirliliği nedir? Toprak kirliliğinin etkileri, sonuçları ve alınacak önlemler
Toprak kirliliği nedir? Toprak kirliliğinin etkileri, sonuçları ve alınacak önlemler

Gübreleme Kaynaklı Toprak Kirliliği

Gübrelemede elde edilecek sonuçları toprağın fiziksel özellikleri belirler. Gübrelemeden yüksek verim alabilmek için toprağın fiziksel özelliklerinin iyi olması gerekir. Bazı topraklara uygulanan gübrelemede bitkilerin gübrelerden yeteri kadar kullanamamasıyla gübreler toprakta birikir ve zararlı etkiler bırakır.

Çöp ve Diğer Atıklar Kaynaklı Toprak Kirliliği

Yerleşim alanları çevrelerinde genelde görülmektedir. Atılan çöpler kısa sürede toplanmazsa kötü koku ve görüntünün yanı sıra mikrop ve haşerelerin çoğalmasına neden olur. Ev ve küçük işletme atıklarının insanlar üzerinde çocuk felci, sarılık, iltihap, difteri, verem, tifo, para tifo, gıda zehirlenmesi, dizanteri kolera gibi hastalıklara yol açmaktadır. Hayvanlarda ise yavru atma hastalığı, verem, kolera, para tifo, şarbon, veba, şap, kuduz gibi hastalıklara yol açmaktadır.

Toprak Kirliliğinin Sonuçları

Toprak kirliliğinin nedenlerinden biride erozyon ile toprak kaymasıdır. Toprak kirliliğine neden olan bir başka faktör ise kentleşme, sanayileşme ve tarımsal faaliyetlerdir. Sanayi atıklarının toprağa karışması, fabrikaların bacalarından çıkan zehirli gazlar toprak kirliliğine neden olur. Yerleşim birimlerinin civarlarında görülen yemek, sebze, kağıt, plastik, kumaş gibi evsel atıklar ve küçük işletme, ahır, mezbaha, kombina gibi yerlerin atıkları da toprağı büyük ölçüde kirletir.

Sponsorlu Bağlantılar
Toprak kirliliğinin sonuçları
Toprak kirliliğinin sonuçları

Toprak Kirliliğine Alınabilecek Önlemler

Toprak kirliliği önlemleri
Toprak kirliliğine alınabilecek önlemler

Tarım ilaçlarının toprağa zarar vermeyecek şekilde kullanılması, gübreleme yapılırken bilinçli hareket edilmesi gerekir, çöplerin toprağı kirletmeyecek şekilde toplanması gerekir, toprağı kirleten ve kirlenmesine sebep olanları uyarmamız gerekir. Tarım, hayvancılık, kerestecilik ve madencilik alanlarında insanları bilinçlendirmek toprak kirliliğini önlemek için alınabilecek tedbirlerdendir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi