Kategoriler
Biyoloji

Vücudumuzdaki Kemik Çeşitleri, İsimleri ve Görevler Nelerdir? Kemik Sayısı

Vücudumuzda bulunan kemiklerin isimleri nelerdir, vücudumuzdaki kemiklerin çeşitleri nelerdir, vücudumuzdaki kemiklerin görevleri nelerdir, vücudumuzda kaç adet kemik vardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Vücudumuzdaki Kemiklerin Görevleri

Vücudumuzun bastonları, kemiklerimizdir. Kemik, organik ve mineral maddelerin bir karışımıdır. Yani kemik, kollojen adlı fibröz bir proteinle apatite adlı minerali teşkil eden minik kalsiyum fosfat kristallerinden oluşur. Bir kemiği asite batırarak apatite’e uzaklaştırırsanız kemik o kadar elastik bir hale gelir ki onu bir sicim gibi büküp düğüm atabilirsiniz. Öte yandan, eğer kollojen tahrip edilirse, kemik çok kırılgan bir hale dönüşür. Mineraller kemiğe sertliğini verirken kollojen de sağlamlığı temin eder.

Doğumdan önce ve çocuklukta kemiklerimiz daha yumuşaktır. Bunun sebebi kıkırdak dokusunun henüz kemikleşmemesidir. 25 yaşına kadar bu sertleşme süreci devam eder.

Sertleşme sürecinden sonra kemiklerin % 70’i sert ve cansız maddelerden, % 30’u da canlı dokulardan oluşur. Bazı kıkırdak dokular ise kemikleşmezler. Gırtlak, burun ve kulaklardakiler bu tür kıkırdaklardandır. Çoğu insanın 12 çift kaburga kemiği vardır. Her 20 insandan birinde ise 13 çift mevcuttur. Bazı insanlarda ise sadece 11 çift bulunur.

Vücudumuzda 206 tane kemik vardır.Aslında bu kemikler yeni doğan bebeklerde 350 tanedir.bebek her doğoma sürecine girdiğinde bu kemikler birleşerek kemik sayısını azaltırlar.bu birleşen kemikler uzun kemikleri meydana getirirler. Vücudumuzda yaklaşık 206 tane kemik mevcut olmasına rağmen 70 kilogram ağırlığında bir insanın iskeleti 7 kilogram kadar bir ağırlığa sahiptir. Aynı ölçülerdeki bir çelik çatı 4 – 5 kat daha ağırdır. İnsan kemikleri ağırlıklara mukavemette granit kadar sağlamdır. Kibrit kutusu kadar bir blok, dokuz tona mukavemet edebilirki bu, betonunkinden 4 kat daha fazladır.

Sponsorlu Bağlantılar

Vücudumuzdaki Kemik Çeşitleri

Yapı bakımından üç çeşit kemik bulunur.

1. Uzun kemikler  

  • Boyu eninden uzun olan kemiklerdir.
  • Vücudun hareketini sağlayan kemiklerdir.
  • Kol ve bacaklarda bulunur.
  • Sarı ilik ve kemik kanalı vardır.

vücudumuzdaki kemikler

2. Yassı kemikler   

  • Yassı görünümlü kemiklerdir.
  • Sarı ilik ve kemik kanalı voktur.
  • Göğüs, kafatası ve kaburga kemikleri yassı kemiklerdir.

3. Kısa kemikler

  • Boyu, eni ve genişlikleri hemen hemen aynı olan kemiklerdir.
  • Sarı ilik ve kemik kanalı yoktur.
  • Omurga, el ve ayak bilek kemikleri kısa kemiklerdir.
Sponsorlu Bağlantılar

“Vücudumuzdaki Kemik Çeşitleri, İsimleri ve Görevler Nelerdir? Kemik Sayısı” için 6 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi