Kategoriler
Coğrafya

Akdeniz Bölgesinin Bölümleri

Akdeniz Bölgesi Bölümleri

Ülkemizin güneyinde bulunan Akdeniz Bölgesinde 2 adet coğrafi bölüm vardır. Bunlar Adana Bölümü ve Antalya Bölümüdür. Türkiye’nin 21 bölümünden ikisi olan bu iki bölümü birbirinden ayıran etkenler ise doğal etkenler (konum, yeryüzü şekilleri, iklim, bitki örtüsü), beşeri etkenler (nüfus, yerleşme) ve ekonomik etkenler (tarım ve hayvancılık, sanay, ve madencilik, ticaret, turizm)’dir.

Akdeniz Bölgesi Adana Bölümü

Akdeniz Bölgesinin doğu kısmında bulunan Adana Bölümünde Adana, Mersin, Osmaniye, Kilis (?), Hatay ve Kahramanmaraş illeri bulunmaktadır. Adana Bölümü yüzölçümü olarak da diğer bölümden büyüktür. Adana Bölümünün sınırı üst tarafta Suğla Gölünün doğusu, alt tarafta ise Manavgat Çayının deniz döküldüğü yerdir. Orta Toroslar, Taşeli Platosu ve Çukurova bu bölümde bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Akdeniz Bölgesi bölümleri

Akdeniz Bölgesi Antalya Bölümü

Akdeniz Bölgesinin batısında bulunan Antalya Bölümünde Antalya, Isparta, Burdur illeri bulunmaktadır. Antalya Bölümü yüzölçümü olarak da diğer bölümden küçüktür. Antalya Bölümünün sınırı üst tarafta Suğla Gölünün doğusu, alt tarafta ise Manavgat Çayının deniz döküldüğü yerdir. Batı Toroslar, Teke Platosu, Göller Yöresi bu bölümde yer almaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi