Kategoriler
Coğrafya Öneriler

Doğal Kaynaklar ve Ekonomi İlişkisi

Önemli Doğal Kaynaklar

Diğer bir deyişle yer altı zenginliği diyebileceğimiz doğal kaynaklar üxerinde yaşayan insan, köy, ilçe, şehir ve son olarak ülke için çok önemlidir. Doğal kaynaklara örnek verecek olursak ilk akla gelenler petrol, kömür, doğalgaz, ormanlar, güneş enerjisi, rüzgar, toprak ve su kaynaklarıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kömür

Bitkisel maddeler yer altında depolanmaktadır. Zaman içerisinde de değişime uğrar ve böylece kömür haline gelir. Kömür, hem ısınmada kullanılmakta hemde termik santrallerde elektrik enerjisi elde etmede kullanmaktadır.

Petrol

Bitki ve hayvanların çürümeleri sonucu zamanla deniz dibinde kalıntılar oluşmakta ve bu kalıntılar ise uzun yıllar içerisinde geriye yağlı maddeler kalmakta. Bu yağlı maddeler ise petrole dönüşmekte. Petrol başta mazot, benzin ve gaz yağı olarak kullanılmaktadır. Bunların dışında parfüm, kozmetik ürünleri, tırnak cilası, plastik, deterjan v.b. ürünler petrolden yapılmaktadır.

Doğal Gaz

Fosil yakıtlar grubundan hidrokarbon esaslı doğalgaz, yer altında gözenekli kayaların boşluklarına sıkışmış olarak yada petrol yataklarının üzerinde gaz halinde büyük hacimler şeklinde bulunur. Doğalgazın içinde %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan daha hafif bir gazdır. Doğal gaz, başta petrole alternatif olarak kullanılmaktadır. Hem yakıt hemde ısınmada kullanılmaktadır.

Ormanlar

Yeryüzü bitki örtüsü, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki ağaçlar, çalı, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar ve çeşitli hayvanlar ormanları meydana getirmektedir. Ormanlar Yağış ve sıcaklık koşullarına göre oluşmaktadır. Ormanların kullanım alanı çok geniş. Başta yakacak, mobilya, sanayi, kağıt sektörlerinde kullanmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Doğal Kaynakların Ekonomi İle İlişkisi

Günümüzde bunların hepsine yada birkaçına sahip ülkeler bu doğal kaynakları çok iyi bir şekilde kullanmaktadırlar. Hatta bazı geri kalmış ülkeler bu doğal kaynaklardan dolayı ya sömürü altındalar ya da savaş ortamı oluşturulmuşlardır.

Bu ülkelere örnek verecek olursak;

Rusya – en önemli doğal kaynağı petrol, doğal gaz ve demirdir. Bu yer altı kaynaklarını iyi kullandığı için şu an da en güçlü ülkeler arasındadır.

Nijerya – Afrika’da en çok petrol çıkarılan ülkedir. Ama sömürge ülkesi olması nedeniyle geri kalmış ülkeler arasındadır.

Doğal Kaynak Nedir? Doğal Kaynaklar ve İnsan Faaliyetleri

Diğer yandan bazı ülkeler doğal kaynaklar bakımından yoksun olmasına rağmen sermaye, iş gücü ve teknolojiyi çok iyi kullanarak kendilerini çok iyi geliştirmiş ve aradaki açığı kapatmıştır. Türkiye gibi bazı ülkeler ise doğal kaynakları olmasına rağmen güçlü ülkelerin baskısı sebebiyle yeterince bu doğal kaynaklardan faydalanamıyorlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi