Kategoriler
Coğrafya

Doğal Kaynakların Kullanım Amaçları (Kısaca)

Kısaca Doğal Kaynaklar Nedir?

Doğal kaynaklar demek, adından da anlaşılacağı gibi doğada kendiliğinden var olan kaynaklardır. Bunlar başta toprak, su, petrol, kömür, ormanlar, taşlar, Güneş, rüzgar v.b. Bunların kullanım amaçları ile ilgili kısaca açıklamalar yaptık. Ama doğal kaynaklar hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki yazılarımızı okuyun.

Sponsorlu Bağlantılar

Doğal Kaynak Nedir? Doğal Kaynaklar ve İnsan Faaliyetleri

ve

Doğal Kaynaklar ve Ekonomi İlişkisi

Doğal Kaynakların Kullanım Amaçları Nelerdir?

1 – Güneş

Güneş bütün canlılar için 1 numaralı doğal kaynaktır. Yaşam için su gibi olmazsa olmaz doğal kaynaklardan olan güneş, aynı zamanda en temiz doğal kaynaktır. Güneş enerjisi kullanılması günümüzde yayılmakta ama güneş enerjisi kullanımı daha da artmalı.

2 – Toprak

Toprak sadece insanlar için değil bütün canlılar için en önemli doğal kaynaklardan birisidir. İnsanoğlu, özellikle tarım yapmaya başladıktan sonra gelişimi hızlandı. Ama sadece yiyecek değil ihtiyaç duyulan aletler de yapılmıştır. Bunlar çömlek, kap, çanak v.b. Toprağın değeri her geçen gün daha da artmaktadır.

3 – Su ve Rüzgar

Su kaynakları, ilk zamanlar sulama, içme ve taşıma işleri için kullanılmakta idi. Ayrıca hem su hemde rügar değirmenleri ile kullanım alanı genişledi. Şimdi ise barajlar ve rüzgar türbinleri ile enerji elde edilmekte ve bunlar çok ciddi faydalar. Ama özellikle barajların diğer canlılar içinde zararı var. Hem hayvanların hemde bitkilerin ihtiyaç duydukları su yolları değiştirildiği için burada yaşayan canlı ve bitkilerin nesli tükenmekte ya da azalmakta.

4 – Ormanlar

İnsanlar ilk zamanlar avlanma, ısınma, yiyecek pişirme gibi her türlü ihtiyacını karşılamak için ormanları kullanmıştır. Ayrıca mobilya, kırtasiye, gemi yapımı, yakacak gibi ormanların kullanımı çok geniş. Ama maalesef ormanlar bilinçsizce yok edilmekte.

Sponsorlu Bağlantılar

5 – Taşlar

Özellikle geçmişte taşlar insanların en çok kullandığı doğal kaynaklardan birisi idi. İnsanlığın ilk dönemlerinde avlanmak, korunmak, beslenmek gibi ihtiyaçlar için taşlardan aletler yapılırdı. Ama taşlar halen de kullanılmaya devam etmektedir. Mermer, granit ve elmas, yakut, lüle taşı gibi süs taşları farklı alanlarda kullanılmaya devam etmekte.

6 – Madenler

Maden kaynakları tarih boyunca insanlar tarafından her daim işletilmiştir. Başta altın, elmas, kömür olmak üzere değerleri madenleri çıkarmak ve işlemek ile insanoğlu her zaman uğraşmıştır.

7 – Petrol

Özellikle 1. Dünya Savaşından sonra petrolün değeri daha iyi anlaşıldı. Gerekli araba gerekse uçak gibi motorlu araçların artması petrolü iyice değerlendirdi. Günümüzde elektrikli araçların yayılması petrolün geleceğini tehlikeye atmakta ama bu yüzyıllarca yıl sonra olacak bir durum diye düşünüyorum.

8 – Kömür

Halen geri kalmış ülkelerde ve Türkiye’nin özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde kömür halen kullanılmakta. Isınmak için kullanılan kömür, doğal gaz ile biraz daha kullanımı azaldı. Ayrıca kömür kullanımı havaya ciddi şekilde kirletmekte. Diğer yandan kömür madenleri de insanlar için geçim kaynağı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi