Kategoriler
Coğrafya

Doğu Anadolu Bölgesinin Bölümleri

Doğu Anadolu Bölgesi Bölümleri

Ülkemizin doğusunda bulunan Doğu Anadolu Bölgesinde 4 adet coğrafi bölüm vardır. Bunlar Yukarı Fırat Bölümü, Erzurum-Kars Bölümü, Yukarı Murat-Van Bölümü ve Hakkâri Bölümüdür. Türkiye’nin 21 bölümünden dördü olan bu 4 bölümü birbirinden ayıran etkenler ise doğal etkenler (konum, yeryüzü şekilleri, iklim, bitki örtüsü), beşeri etkenler (nüfus, yerleşme) ve ekonomik etkenler (tarım ve hayvancılık, sanay, ve madencilik, ticaret, turizm)’dir.

Sponsorlu Bağlantılar

Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat Bölümü

Doğu Anadolu Bölgesinin batı kısmında bulunan Yukarı Fırat Bölümünde Erzincan, Bingöl, Elazığ, Malatya, Bitlis ve Tunceli illeri bulunmaktadır. Yukarı Fırat Bölümünün sınırı üst tarafta Mercan Dağlarının doğusu, alt tarafta ise Bitlis ile Şırnak arasındadır. Güneydoğu Torosları, Keban Barajı, Mercan Dağları, Murat Nehri ve Palandöken Dağlarının ufak bir kısmı bu Yukarı Fırat Bölümünde bulunmaktadır.

Erzurum-Kars Bölümü

Doğu Anadolu Bölgesinin kuzey kısmında bulunan Erzurum-Kars Bölümünde Ardahan, Erzurum, Kars ve Iğdır illeri bulunmaktadır. Erzurum-Kars Bölümünün sınırı üst tarafta Ardahan ilinin sınırı, alt tarafta ise doğuda Ağrı Dağının kuzeyi, batıda ise Mercan Dağlarının doğusudur. Aras Nehri, Erzurum-Kars-ARdahan platoları, Allahu Ekber Dağları, Çıldır Gölü, Palandöken Dağları Erzurum-Kars Bölümünde bulunmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesi Bölümleri
Doğu Anadolu Bölgesi Bölümleri

Yukarı Murat-Van Bölümü

Doğu Anadolu Bölgesinin doğu kısmında bulunan Yukarı Murat-Van Bölümünde Ağrı, Muş ve Van illeri bulunmaktadır. Yukarı Murat-Van Bölümünün sınırı üst Erzurum-Kars Bölümü (sınırlar yukarıda ifade edildi), alt tarafta ise Van Gölünün hemen altından Yüksekova’nın kuzeyidir. Van Gölü ve Ağrı Dağı başta olmak üzere Erçek Gölü, Aras Dağları, Tendürek Dağları, Nemrut Dağı, Süphan Dağı Yukarı Murat-Van Bölümünde bulunmaktadır.

Hakkari Bölümü

Doğu Anadolu Bölgesinin güney kısmında bulunan Hakkari Bölümünde Hakkari ve Şırnak illeri bulunmaktadır. Hakkari Bölümünün sınırları üst tarafta Van ve Bitlis illerinin doğusu, alt tarafta ise Hakkari ve Şırnak il sınırlarıdır. Buzul Dağları ve Dicle Nehrinin bir kısmı Hakkari Bölümünde bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi