Kategoriler
Coğrafya Öneriler

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin İklim ve Bitki Örtüsü

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin İklimi ve İklim Özellikleri

Bildiğiniz gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi Türkiye’nin güneydoğusunda bulunur. Genel olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ikliminin özellikleri yazların sıcak ve kurak, kışların ise soğuk olmasıdır. Ama Güneydoğu Anadolu Bölgesinin batısında Akdeniz Bölgesinin iklim etkisi görülmektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin iklimi ikiye ayrılmış durumda. Bilindiği gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi iki bölümden oluşur. Birisi Dicle Bölümü, diğeri ise Orta Fırat Bölümüdür. Orta Fırat Bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesinin batısında yer alır. Bu bölüm gerek denizin etkisi gerekse arazi şartlarının etkisiyle bu bölümde gerçek Güneydoğu Anadolu Bölgesi iklimi görülmemektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Şanlıurfa
Şanlıurfa Harran Ovası

Genel olarak Akdeniz ikliminin görüldüğü Orta Fırat Bölümünde kışları genellikle yağış yağar ve sıcaklık sıfırın altına pek düşmez. Ama Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Dicle Bölümüne bunun tam aksine yazları yüksek sıcaklık nedeniyle kavurucu bir sıcaklık ve kışları ise dondurucu bir soğuk hakim.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bitki Örtüsü

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin bitki örtüsü ise karasal iklime has bozkırdır. Yani step bitki örtüsüne sahiptir. Fakat fakir bir bozkır vardır.

Adıyaman
Adıyaman

Türkiye’nin en az ormana sahip bölgesi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde varolan ormanlarda büyük oranda zarar görmüş durumda. Bu bölgede yaygın olan bozkır türü antropojen bozkırlardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi