Kategoriler
Coğrafya

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Bölümleri

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bölümleri

Adından da anlaşılacağı gibi ülkemizin güneydoğusunda bulunan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 2 adet coğrafi bölüm vardır. Bunlar Orta Fırat Bölümü ve Dicle Bölümüdür. Türkiye’nin 21 bölümünden ikisi olan bu 2 bölümü birbirinden ayıran etkenler ise doğal etkenler (konum, yeryüzü şekilleri, iklim, bitki örtüsü), beşeri etkenler (nüfus, yerleşme) ve ekonomik etkenler (tarım ve hayvancılık, sanayi, ve madencilik, ticaret, turizm)’dir.

Sponsorlu Bağlantılar

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Orta Fırat Bölümü

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin batı kısmında yani Akdeniz Bölgesi sınırında bulunan Orta Fırat Bölümünde Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa illeri bulunmaktadır. Orta Fırat Bölümünün sınırı üst tarafta Siverek’in kuzeyi, alt tarafta ise Ceylanpınar’ın doğusudur. Atatürk Barajı, Şanlıurfa Platosu, Altınbaşak Ovası, Suruç Ovası, Gaziantep Platosu ve en önemlisi Fırat Nehri Orta Fırat Bölümünde bulunmaktadır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bölümleri
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bölümleri

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Dicle Bölümü

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin doğu kısmında yani Doğu Anadolu Bölgesi sınırında bulunan Dicle Bölümünde Diyarbakır, Batman, Mardin ve Siirt illeri bulunmaktadır. Dicle Bölümünün sınırı üst tarafta Siverek’in kuzeyi, alt tarafta ise Ceylanpınar’ın doğusudur. Batman Çayı, Dicle Barajı, Devegeçidi Barajı, Batman Barajı, Ilısu Barajı ve en önemlisi Dicle Nehri Dicle Bölümünde bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi