Kategoriler
Coğrafya Öneriler

İç Anadolu Bölgesinin Bölümleri

İç Anadolu Bölgesi Bölümleri

Ülkemizin orta bölümünde bulunan İç Anadolu Bölgesinde 4 adet coğrafi bölüm vardır. Bunlar Konya Bölümü, Yukarı Sakarya Bölümü, Orta Kızılırmak Bölümü ve Yukarı Kızılırmak Bölümüdür. Türkiye’nin 21 bölümünden dördü olan bu 4 bölümü birbirinden ayıran etkenler ise doğal etkenler (konum, yeryüzü şekilleri, iklim, bitki örtüsü), beşeri etkenler (nüfus, yerleşme) ve ekonomik etkenler (tarım ve hayvancılık, sanayi, ve madencilik, ticaret, turizm)’dir.

Sponsorlu Bağlantılar

İç Anadolu Bölgesi Konya Bölümü

İç Anadolu Bölgesinin güneybatı kısmında yani Akdeniz Bölgesi sınırında bulunan Konya Bölümünde Aksaray, Karaman ve tabi ki Konya illeri bulunmaktadır. Konya Bölümünün sınırı üst tarafta Eber Gölü’nün kuzeyi, alt tarafta ise Melendiz Dağının güneyidir. Eber Gölü, Akşehir Gölü, Tuz Gölü, May Barajı, Apa Barajı, Karacadağ, Konya Ovası, Cihanbeyli Platosu ve Obruk Platosu Konya Bölümünde bulunmaktadır.

İç Anadolu Bölgesi Yukarı Sakarya Bölümü

İç Anadolu Bölgesinin kuzeybatısında bulunan yani ege Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi ile sınır olan Yukarı Sakarya Bölümünde Ankara ve Eskişehir illeri bulunmaktadır. Yukarı Sakarya Bölümünün sınırı Elmadağ’ın kuzeyinden başlayarak Hirfanlı Barajından Eber Gölünün kuzeyin doğru uzanan kabaca kare bir alandır. Elmadağ, Haymana Platosu, Sivrihisar Dağları, Sündiken Dağları ve Porduk Çayı Yukarı Sakarya Bölümünde bulunmaktadır.

İç Anadolu Bölgesi Orta Kızılırmak Bölümü

İç Anadolu Bölgesinin orta kısmında bulunan Orta Kızılırmak Bölümünde Çankırı, Kırıkkale, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Kayseri ve Niğde illeri bulunmaktadır. Orta Kızılırmak Bölümünün batısında Orta Sakarya Bölümü ve Konya Bölümü varken doğusunda Yukarı Kızılırmak Bölümü var. Kızılırmak, Kapulukaya Barajı, Kesikköprü Barajı, Hirfanlı Barajı, Seyfe Gölü, Bozok Platosu, Hasan Dağı, Melendiz Dağı, Erciyes dağı ve Tahtalı Dağlarının bir kısmı Orta Kızılırmak Bölümünde bulunmaktadır.

İç Anadolu Bölgesi Bölümleri
İç Anadolu Bölgesi Bölümleri

İç Anadolu Bölgesi Yukarı Kızılırmak Bölümü

İç Anadolu Bölgesinin doğu kısmında bulunan Yukarı Kızılırmak Bölümünde sadece Sivas ili bulunmaktadır. Konya Bölümünün sınırı üst tarafta Akdağlar, alt tarafta ise Tahtalı Dağlarıdır. Akdağların bir kısmı, Yıldız Dağı, Tecer Dağları, Hınzır Dağı, Kızılırmak ve Tahtalı Dağlarının bir kısmı Yukarı Kızılırmak Bölümünde bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi