Kategoriler
Coğrafya

İstanbul Boğazı Nerede Bulunur? Hangi Kıtaları Birbirinden Ayırır? İstanbul Boğazının Özellikleri

İstanbul Boğazı nerededir, İstanbul Boğazı hangi denizdedir, İstanbul Boğazının ayırdığı kıtalar hangi kıtalardır, İstanbul Boğazı hangi ülkelerin sınırları içindedir, İstanbul Boğazı hangi ülkeye bağlıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

İstanbul  Boğazı Nerededir

İstanbul Boğazı, Karadeniz ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan su geçididir. Genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa yakası ve Anadolu yakası olmak üzere ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılmış yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir. İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Türk Boğazları olarak adlandırılır ve Avrupa ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran doğal sınırlardan biri olarak kabul edilir. 1 Mayıs 1982 tarihinde yürürlüğe giren İstanbul Liman Tüzüğü uyarınca, İstanbul Boğazı’nın kuzey sınırı Anadolu Feneri’ni Rumeli Feneri’ne birleştiren hat; güney sınırı ise Ahırkapı Feneri’ni Kadıköy İnciburnu Feneri’ne birleştiren hat olarak belirlenmiştir.

İstanbul Boğazının Su Özellikleri

İstanbul Boğazı, tuzluluk oranları, su sıcaklıkları vb gibi birbirinden farklı özelliklere sahip olan iki su kütlesinin arasında yer alır. Karadeniz’deki tuzluluk % 17 – 18 iken, bu oran Marmara Denizi’nde % 35 – 36 kadardır. İstanbul Boğazı’nın en tuzlu bölümleri ise Marmara Denizi ile birleştiği alanlar, özellikle de Üsküdar açıklarıdır. Boğaz’ın tuzluluk oranları Yeniköy açıklarına kadar belirli noktalarda daha düşük değerlerle de olsa yüksektir. En düşük oranlar Karadeniz ile Boğaz’ın birleştiği noktadan başlayarak Beykoz açıklarına dek sürer.

İstanbul Boğazı, Karadeniz ile Marmara Denizi’ni bağlayan 29.9 km uzunluğunda bir su yoludur. Boğaz’ın, uluslararası taşımacılık yapılan sulara oranla çok dar ve bir o kadar da kıvrımlı bir yapısı vardır. Boğaz’ın iki yakasının birbirine en yaklaştığı nokta Anadolu Hisarı ile Rumeli Hisarı arasında 698 metredir. En derin yeri Bebek ve Kandilli semtleri arasında 110, ikinci derin yeriyse Arnavutköy ve Vaniköy arasında 106 metredir. Ortalama su derinliği 60 metredir. Derinlik güneyden kuzeye çıkıldıkça artış gösterir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi