Kategoriler
Coğrafya

Karadeniz Bölgesinin Bölümleri

Karadeniz Bölgesi Bölümleri

Ülkemizin kuzeyinde bulunan Karadeniz Bölgesinde 3 adet coğrafi bölüm vardır. Bunlar Batı Karadeniz Bölümü, Orta Karadeniz Bölümü, Doğu Karadeniz Bölümüdür. Türkiye’nin 21 bölümünden üçü olan bu 3 bölümü birbirinden ayıran etkenler ise doğal etkenler (konum, yeryüzü şekilleri, iklim, bitki örtüsü), beşeri etkenler (nüfus, yerleşme) ve ekonomik etkenler (tarım ve hayvancılık, sanayi, ve madencilik, ticaret, turizm)’dir.

Sponsorlu Bağlantılar

Karadeniz Bölgesi Batı Karadeniz Bölümü

İsminden de anlaşılacağı gibi Karadeniz Bölgesinin batısında bulunan Batı Karadeniz Bölümünde Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, ve Sinop illeri bulunmaktadır. Batı Karadeniz Bölümünün sınırı üst tarafta Bafra Ovasının batısı, alt tarafta ise Çorum’un kuzeybatısında Kızılırmak Nehridir. Küre Dağları, Ilgaz Dağları, Kızılırmak, Köroğlu Dağları, Çamlıdere Barajı, Sarıyar Barajı, Gökçekaya Barajı, Sakarya Nehri, Bolu Dağları, Batı Karadeniz Bölümünde bulunmaktadır.

Karadeniz Bölgesi Orta Karadeniz Bölümü

İsminden de anlaşılacağı gibi Karadeniz Bölgesinin orta kısmında bulunan Orta Karadeniz Bölümünde Samsun, Amasya, Çorum, Tokat ve Ordu illeri bulunmaktadır. Orta Karadeniz Bölümü Batı Karadeniz Bölümü ile Doğu Karadeniz Bölümü arasında bulunmaktadır. Bafra Ovası, Canik Dağları, Yeşilırmak, Çarşamba Ovası, Altınkaya Barajı, Hasan Barajı ve Suat Uğurlu Barajı Orta Karadeniz Bölümünde bulunmaktadır.

Karadeniz Bölgesi Bölümleri
Karadeniz Bölgesi Bölümleri

Karadeniz Bölgesi Doğu Karadeniz Bölümü

İsminden de anlaşılacağı gibi Karadeniz Bölgesinin doğusunda bulunan Doğu Karadeniz Bölümünde Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin illeri bulunmaktadır. Doğu Karadeniz Bölümünün sınırı üst tarafta Ordu, alt tarafta ise Kılıçkaya Barajı batısıdır. Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Rize Dağları, Mescid Dağları, Yalnızçam Dağları, Gümüşhane Dağları, Kılıçkaya Barajı, Çoruh Nehri ve KAçkar Dağları Doğu Karadeniz Bölümünde bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi