Kategoriler
Coğrafya

Karasal İklime Ait Bazı Bilgiler

Karasal İklim

Türkiye’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesinin iç kesimlerinde ve İç Anadolu Bölgesinde görülen bir iklim çeşididir. Karasal iklimde kış mevsimi soğuk ve kar yağışlı geçer, yaz mevsimi ise sıcak ve kurak geçer.

Sponsorlu Bağlantılar

İç Anadolu bölgesinde en fazla yağış ilkbaharda en yağış ise yazları yağar. Karasal iklimin yaşandığı İç Anadolu bölgesinde kış mevsiminde sıcaklık 1 santigrat dereceye kadar düşerken yaz mevsiminde ise sıcaklık 23 santigrat dereceye kadar çıkmaktadır. Yılın ortalama sıcaklığı ise 11 santigrat derecedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kış mevsimi çok soğuk geçmez ama yaz mevsimi aşırı kuru sıcaklar olur. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yıl bazında ortalama sıcaklığı 16 santigrat derecedir. Ortalama sıcaklığın bu kadar yüksek olmasının nedeni Kışın ortalama sıcaklığı 3 santigrat derece, yazın ortalama sıcaklığı ise 35 derece olması.

karasal iklim - sivas

Doğu Anadolu Bölgesinde ise yıl bazında ortalama sıcaklık 5 santigrat derecedir. Ege Bölgesinin iç kesimlerinde karasal iklimden dolayı yağış daha az yağmaktadır. Karasal iklimin görüldüğü bu bölgelerde yıl bazında yağan yağış miktarı ortalama 500 mm’dir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi