Kategoriler
Coğrafya

Kiel Kanalı Nerede Bulunur? Hangi Kıtaları Birbirinden Ayırır? Kiel Kanalının Özellikleri

Kiel Kanalı nerededir, Kiel Kanalı hangi denizdedir, Kiel Kanalının ayırdığı kıtalar hangi kıtalardır, Kiel Kanalı hangi ülkelerin sınırları içindedir, Kiel Kanalı hangi ülkeye bağlıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kiel Kanalı Nerededir

Kiel Kanalı, 1948’e kadarki adıyla Kaiser-Wilhelm-Kanal. Almanya’nın kuzeyinde, su yolu.

Kiel Kanalının Coğrafi Konumu

Baltık Denizinde ulaşım açısından önem taşır. Kuzey Denizinde Elbe Irmağı ağzındaki Brünsbüttelkoog’dan, doğuda Baltık Denizi kıyısındaki Kiel limanında yer alan Holtenau’ya kadar 98 km uzanır. İki deniz arasındaki en güvenli, kısa ve ucuz ulaşım yoludur. Genişliği 103 m, derinliği 11 m olan kanalın üzerinde yaklaşık 42 m yükseklikte yedi köprü bulunur.

Kiel Kanalının Tarihçesi

Kanal, 1887-95 arasında, kuzeye gidecek savaş gemilerine kestirme bir yol sağlamak amacıyla yapıldı. Daha önce gemiler Danimarka’nın çevresini dolaşmak zorundaydı. 1907-14 arasında genişletilerek büyük savaş gemilerinin geçişine elverişli hale getirildi. O dönemde adı Kaiser-Wilhelm olan kanal, I. Dünya Savaşıöncesinde Alman hükümetine aitti. 28 Haziran 1919’da imzalanan Versailles Antlaşması ile uluslararası statü kazandı, ama yönetimi Almanlarda kaldı.

Kanal trafiği, yalnızca genel polis, ulaşım, sağlık ve gümrük kurallarına uygun biçimde işleyecekti. Adolf Hitler 1936’da bu hükümleri tanımadığını ilan etti. II. Dünya Savaşı’ndan sonra kanal Schleswig-Holsteineyâletinde (Land) kaldı ve seyrüsefer özgürlüğü tanıyan Versailles Antlaşması koşulları yeniden uygulamaya kondu. Şu anda yürürlükteki esaslar gereği Kiel kanalı sadece Almanya ile barış içindeki devletlerin geçişine açıktır.

Kiel Kanalının Haritası

kiel kanalı

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi