Kategoriler
Coğrafya

Kısaca Sel Nedir? Sel Nasıl Oluşur?

Doğal Afet Sel

Sel, bir bölgede toprağı tamamen veya kısmen su altında bırakmasına sebep olan büyük ve düzensiz su akıntılarına denmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Doğal Afet ise ,mal ve can kaybına sebep olan insanlara zarar veren olaylara denmektedir. Doğal afet,  jeolojik ve meteorolojik  olarak ikiye ayrılmaktadır.  Sel ise meteorolojik bir doğal afettir. Doğal afetlerden en çok olanı ise sel felakatidir.Sel, yatağından taşan su hızla ilerleyerek geçtiği bölgeleri alıp önüne katarak sürükleyip büyük bir felakete dönüştürür.

sel

Selin Oluşum Süresi Belirsiz

Selin oluşumu ve süresi olarak çeşitlilik gösterir.Sel bazen birkaç dakikada bazen ise birkaç günde oluşmasıyla suyun aniden kabarmasıyla meydana gelir.

Sele en çok sebep olan yağışlardır, özellikle de  uzun süreli ve aşırı yağışlardır. Bu şekildeki bir yağış akarsu, deniz, nehir ve dere gibi su yataklarını fazla su yükleyip taşmasına neden olmaktadır.

Selin yoğunluğu yağışın miktarı, yoğunluğu, veya karın erime oranı ile de değişiklik gösterebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Özellikle kar erimesi ülkemizde en sık görülen doğal afetlerden birisidir. Karın erimesiyle hızlı akış ve drenaj kanallarının tıkanmasıyla sele sebep olmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi