Kategoriler
Coğrafya

Marmara Bölgesinin Bölümleri

Marmara BölgesininBölümleri

Ülkemizin kuzeybatısında bulunan Marmara Bölgesinde 4 adet coğrafi bölüm vardır. Bunlar Yıldız Dağları Bölümü, Ergene Bölümü, Çatalca – Kocaeli Bölümü, Güney Marmara Bölümüdür. Türkiye’nin 21 bölümünden dördü olan bu 4 bölümü birbirinden ayıran etkenler ise doğal etkenler (konum, yeryüzü şekilleri, iklim, bitki örtüsü), beşeri etkenler (nüfus, yerleşme) ve ekonomik etkenler (tarım ve hayvancılık, sanayi, ve madencilik, ticaret, turizm)’dir.

Sponsorlu Bağlantılar

Marmara Bölgesi Yıldız Dağları Bölümü

Marmara Bölgesinin kuzeybatı kısmında bulunan yani Bulgaristan ile Marmara Bölgesi sınırı olan Yıldız Dağları Bölümünde sadece Kırklareli ili bulunmaktadır. Yıldız Dağları Bölümünün sınırı üst tarafta Kapıkule’nin doğusu, alt tarafta ise Durusu Gölü’nün batısıdır. Yıldız Dağları, Kırklareli Barajı, Süloğlu Barajı ve Kayalıköy Barajı Yıldız Dağları Bölümünde bulunmaktadır.

Marmara Bölgesi Ergene Bölümü

Marmara Bölgesinin batıdında bulunan yani Yunanistan ile Marmara Bölgesi sınırı olan Ergene Bölümünde Edirne ve Tekirdağ illeri bulunmaktadır. Ergene Bölümünün sınırı üst tarafta Kapıkule’nin doğusu, alt tarafta ise Işıklar Dağının batısından Saros Körfezinin içeri doğru uzanan bölümü. Ergene Nehri, Meriç Nehri, Koru Dağı, Işıklar Dağı ve Karaidemir Barajı Ergene Bölümünde bulunmaktadır.

Marmara Bölgesi Çatalca-Kocaeli Bölümü

Marmara Bölgesinin kuzey ve kuzeydoğusunda bulunan yani Kardeniz ile Karadeniz Bölgesi ile sınır olan Çatalca-Kocaeli Bölümünde İstanbul, Sakarya ve Kocaeli illeri bulunmaktadır. Çatalca-Kocaeli Bölümünün sınırı üst tarafta Durusu Gölünün batısı, alt tarafta ise Kocaeli Körfezinden Adapazarının güneyidir. Durusu Gölü, İstanbul Boğazı, Ömerli Barajı, Sapanca Gölü, Darlık Barajı ve Sakarya Nehri Çatalca-Kocaeli Bölümünde bulunmaktadır.

Marmara Bölgesi Bölümleri
Marmara Bölgesi Bölümleri

Marmara Bölgesi Güney Marmara Bölümü

Marmara Bölgesinin güneyinde bulunan Güney Marmara Bölümünde Yalova, Bilecik, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale illeri bulunmaktadır. Güney Marmara Bölümünün sınırı üst tarafta Ergene Bölümü ve Çatalca-Kocaeli Bölümleri ile alt tarafta ise Ege Bölgesi ve küçük bir alanda İç Anadolu Bölgesi ile sınırdır. Uluabat Gölü, Kuş Gölü, Sakarya Nehri, Göksu Nehri, İznik Gölü, Samanlı Dağları, Uludağ, Biga Dağları, Kaz Dağlarının bir kısmı, Çanakkale Boğazı ve Susurluk Çayı Güney Marmara Bölümünde bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi