Kategoriler
Edebiyat

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

Atatürk’ün Samsun’a Ayak Basması

Ülkemizde her yıl 19 Mayıs günü milli bayram olarak kutlanmaktadır. Nedeni ise bu günde Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıdır. 19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk, Kurtuluş Savaşını başlatmıştır. Dolayısıyla bugün Türkiye Cumhuriyeti için en önemli günlerdendir. Sonrasında ise Mustafa Kemal Atatürk, bugünü gençliğe armağan etmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının Tarihi

İlk olarak 24 Mayıs 1935 tarihinde “Atatürk Günü” olarak kutlanmıştır. Spor kulüplerinden Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’lı birçok sporcu katılmıştır. Kısa bir süre sonra Beşiktaş kurucu üyelerinden Ahmet Fetgeri Aşeni, bugünün yani 19 Mayısın gençliğe hitap etmesini ve bu yüzden bugünün isminin “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” olması gerektiğini teklif etmiş ve Atatürk’ün de onayı ile bu teklif kabul edilmiştir. Bu gün 12 Eylül darbesinden sonra ise bugünkü adını aldı. Yani 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ismini aldı.

19 Mayıs Atatürkü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs Kutlamaları

Her yıl 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye’nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. Üzerinde “Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına” yazan ve “Sevgi Bayrağı” olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu’ndaki Tütün İskelesi’nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun’dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’den sonra, 19 Mayıs törenlerinde, Ankara’da Cumhurbaşkanına sunulur. Cumhuriyet’le yaşıt olan bu kutlamalar sadece Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla Ankara’da gerçekleşmekle sınırlı kalmaz, ülke genelinde kutlanırdı

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi