Kategoriler
Edebiyat

23 Nisan Çocuk Bayramı İle İlgili Yazı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) açıldığı tarih olan 23 Nisan 1920 tarihinden dolayı Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bu günü yani 23 Nisanı çocuk bayramı olarak ilan etmiştir. Türkiye ile beraber Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde de kutlanan bu gün, ilk zamanlar Milli Bayram olarak kutlanmakta idi.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu günde çocukları kısa süreliğine devlet makamlarına getirme geleneği Atatürk ile başlamıştır ve günümüzde de devam etmektedir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk olarak 1927 yılında kutlandı. Atatürk tarafından başlatılan bu kutlamalar günümüze kadar devam etmektedir. 1927 ve 1928 yıllarında çocuklar için konserler, çocuk baloları, yarışmalar, geziler v.b. etkinlikler düzenlenmişti. Şimdi de okullarda çocuklar için bazı önemli etkinlikler düzenlenmektedir. Örneğin müze gezileri, çocuklar için özel sinema gösterimleri v.b.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yazı söz

Çocukları Makamda Kabul Etme

23 Nisan 1933 tarihinde Atatürk çocuk bayramına daha değişik bir boyut daha getirdi. 23 Nisan 1933 sabahı çocukları makamında kabul etti. Onlar ile ilgilendi ve sohbet etti. 1933 yılında yine stadyumlarda bugünde devam eden gösteriler düzenlenmesi başlandı. O yıl Reşit Galip Bey tarafından kaleme alınan “Andımız” ilk defa okunmaya başlandı. Resmi isminde hala Çocuk ismi geçmese de 23 Nisan çocuk bayramı olarak devlet tarafından kutlanılmaya devam edilmiştir.

1981 yılına kadar farklı isimler altında ama her zaman çocukların ana aktör olarak kutlanan bu yıldan sonra şimdiki ismi olan “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kutlanılmaya devam edildi. 23 Nisan’lar da başta TRT olmak üzere bir çok kurum yurtdundan bir çok ülkeden öğrencileri ülkemize getirtip misafir etmekte ve bir karnaval havası yaşatmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi