Kategoriler
Edebiyat

Dünya Gıda Günü İle İlgili Yazı

Sağlıklı Beslenelim, Mutlu Yaşayalım

Dünya Gıda Günü, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve Birleşmiş Milletlere üye olan bütün ülkelerde kutlanan bir gündür. Her yıl 16 Ekim Günü gıdaların genel durumu hakkında insanlar bilinçlendirilir. Bu günde gıdaların tüketilmesi, açlık sınırında yaşayan insanlar, açlıktan hayatını kaybeden insanlar, doğru beslenme şekli, gıda israfı ve daha birçok konu ele alınarak insanlara aktarılır, bilgiler verilir ve insanların dikkatleri bu sorunlara yöneltilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu konuların özellikle okullarımızda işlenmesi, gelecek neslin ne kadar duyarlı olacağına işarettir. Yani bu konular gerektiği gibi anlatılırsa gelecekte toplum olarak duyarlı olacağız ve hayat çok daha güzel ve yaşanabilir olacak. Dikkat edilmesi gereken önemli konulardan birisi de doğru yani sağlıklı beslenme.

Dünya Gıda Günü yazı şiir

Besin, beslenme doğrudan doğruya sağlıklı yaşamımızla ilgilidir. Büyümemizi, gelişmemizi, enerji kazanmamızı, hastalıklardan korunmamızı aldığımız besinler sağlar. Önemli olan vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri yeteri kadar almaktır. Yani dengeli beslenmedir. Dengeli beslenme sağlıklı yaşamın temel şartıdır. Dengeli beslenmek için gerekli olan besin maddelerinin yeteri kadar üretilmesi zorunludur. Ne yazık ki Dünyanın birçok ülkesi bu imkana sahip değildir.

Artan nüfusunu besleyemeyen yoksul ülkelerde açlık, hastalık ve ölüm sayısı gittikçe artmaktadır. FAO’nun üzerinde durduğu en önemli konu budur. Yetersiz beslenme, açlık aslında bütün ulusların ortak sorunudur. Birleşmiş Milletlere üye ülkeler, Dünya Gıda Günü‘nde yaptıkları toplantılarda yeterli beslenmeyi sağlamak, açlığı önlemek için kararlar alırlar. Bütün milletleri bu kararlara uymaya çağırırlar.

Dengesiz Beslenme ve Açlığın Sebepleri

  • Besin üretim ve tüketiminin dengesiz olması, herkese düşen besin maddesinin yetersiz olması
  • Besin üretimi ve tüketiminde bilgisiz hareket etmek. Özellikle gıda maddelerinde tutumlu davranmayarak gıda israfında bulunmak. Şehirlerimizde yapılan araştırmalara göre, besin maddelerimizin yaklaşık onda biri çöpe atılmaktadır. Bu, bilgisizliğin sebep olduğu çok büyük bir kayıptır. Ne mutlu bizlere ki, Dünyada yeterli ve bol miktarda besin maddesi üreten çok az sayıdaki ülkelerden biriyiz. Gıda israfını önlemezsek, bizler de yetersiz beslenen insanlardan biri oluruz. Ekmek, yemek gibi besinlerimizi yeteri kadar alalım, pişirelim, yiyelim. Kesinlikle çöpe besin artıkları atmayalım.
  • Hızlı nüfus artışı da beslenme dengesini bozan en önemli sebeptir. Nüfus planlamasına uymayan insanlar, hızla çoğaltmaktadırlar. Ürettiği tükettiğine yetmemektedir. Böylece dengesiz ve yetersiz beslenme olmakta, yer yer açlık görülmektedir.
  • Ekonomik gücü olmayan fakir ve gelişmemiş ülkelerde yetersiz beslenme, açlık çok görülür.Bu ülke insanlarına yapılacak en iyi yardım, ülkelerin ekonomik güce kavuşturulup daha çok üretmesini sağlamaktır. Kamyonlar, uçaklar, gemiler dolusu gıda maddeleri göndermek kısa süreli geçici önlemlerdir. Ülkemiz gibi bol gıda maddeleri üreten ülkelere, gıda israfını önleyerek elde edilen gıdaların dünya insanlarına daha çok ve eşit biçimde dağılmasını sağlarlar. Böylece dünyada açlık çeken, açlıktan ölen insanların sayısı azalmış olur. Ayrıca ihtiyacımızdan fazla besin maddelerini satmakla ekonomik gücümüz artar.

Soframıza Gelen Besinlerin Değerini Bilelim

Yediğimiz bir lokma ekmeğin, bir kaşık yemeğin, bir bardak sütün, bir zeytin tanesinin, bir meyvenin üretilmesinde, hazırlanmasında harcanan emekleri unutmamalıyız. Dengeli beslenip, yeteri kadar besin tüketelim. Gıda israfı, emeklerin çöpe atılması demektir. Gıda israfı, milletçe fakirliğe doğru giden yolu hazırlamak, hızlandırmaktır. Çok üretelim, yeteri kadar tüketelim.

Sponsorlu Bağlantılar

Okullarımızda 9 – 16 ekim tarihleri arasındaki “Dünya Gıda Günü – Beslenme ve Gıda İsrafını Önleme Haftası”nda yeterli ve dengeli beslenmenin, gıda israfının önlenmesindeki önemini belirten konuşmalar yapılır. Bu konudaki yayınlardan faydalanılır. Kompozisyon, resim yarışmaları yapılır. Güzel sözler panolara yazılıp asılır. Şiirler okunur. Haftanın önemi bütün etkinliklerde belirtilir.

Arkadaşlar unutulmaması gereken bir başka noktada ve yaşamımız için bir kural olması gereken “Sadece aç iken yemek yemek” oldukça önemlidir. Zevk için yenilen her türlü yemek özellikle abur cubur insanın kendisine yaptığı büyük bir ihanettir. Bu konu da herkesin çok dikkatli ve bilinçli olması da gerekmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi