Kategoriler
Edebiyat

Organ Bağışı ve Nakli Haftası İle İlgili Kompozisyon

Organ Bağışı Yapmak

Organ Bağışı dünya çapında yapılan bir tedavi yöntemidir. Bir insanın herhangi bir organı ömrünü yitirdiğinde uyumlu olan başka birisinin organı ile değiştirilebilir. Buna organ nakli denilmektedir. Birçok insan organ yetmezliğinden dolayı hayatını kaybediyor. Tabi bu işi yasal olmayan yollardan yapan örgütlerde maalesef var. Eğer sizler isterseniz hayatınızı kaybettikten sonra organlarınızı bağışlayabilirsiniz. Bunun içinde sağlık ocakları ve hastaneler yardımcı olmakta.

Organ Bağışı ve Nakli Haftası Hakkında Kompozisyon

Organ Bağışı ve Nakli Haftası

Sponsorlu Bağlantılar

Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmını veya tamamını, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlaması işlemi. Bir bakış açısıyla; organ bağışının, kan naklinden farkı yoktur. Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organ bağışlanabilir.

On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte, ve bunlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir. Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir. Türkiye’de birçok devlet ve üniversite hastanesinde organ bağışı işlemleri yapılmaktadır. Ayrıca yaşarken yapılabilen (böbrek gibi) organ bağışı türleri de vardır. Bağışlanan organların nakledilmesi, Sağlık Bakanlığı’nın denetim ve gözetiminde, bilgisi dahilinde gerçekleştirilir. Çeşitli kurum ve kuruluşlar, zaman zaman organ bağışı kampanyaları düzenlemektedir.

2000 yılında, organ bağışı konusunda bir “Ulusal Koordinasyon Sistemi” oluşturularak, bakanlığın olanaklarıyla organ bekleyenler sistematik sıralamaya dahil edilmişlerdir. Organ bağışı; Sağlık Müdürlüklerinde, Hastanelerde, Emniyet Müdürlüklerinde (ehliyet alımı sırasında), Organ nakli yapan merkezlerde, Organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vb.kuruluşlarda yapılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi