Kategoriler
Edebiyat

Yaratıcı Dramada Kullanılan Teknikler

Yaratıcı Dramada Kullanılan Teknikler

Yaratıcı dramada kullanılan teknikler çoğaltılabilir ama bir en genel hatları ile sadece tekniğe kısaca değineceğiz. Bunlar oyun, rol yapma ve doğaçlama. Ayrıca doğaçlama ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan da bahsedeceğiz.

Sponsorlu Bağlantılar

Yaratıcı Dramada Kullanılan Teknikler – Oyun

Yaratıcı dramada ortaya konulan oyun belli kuralları olan eğlenceli bir etkinliktir. Kurallara uymayan bir kişi oyuna bir süre devam etmeyebilir. Oyun yeteneği o kişinin hayal gücü ile orantılıdır. Yani hayal gücü ne kadar güçlü ise oyun yeteneği de o kadar iyidir. Ayrıca o kişinin kendi yaşamındaki söz, davranış ve hayalleri oyunu etkileyen ögelerdir.

Yaratıcı Dramada Kullanılan Teknikler – Rol Yapma

Yaratıcı Dramada Kullanılan Teknikler

Rol yapmayı kısaca tanımlarsak bir toplum önünde bir ya da birkaç kişinin bir konuyu canlandırmasına rol yapma denir. Rol yapmada en önemli kriter rol yapan kişinin rol yaptığı karaktere bürünmesidir. Yani rol yaptığı karakter gibi hissetmeli, düşünmeli ve davranmalıdır. Ayrıca rolden hiçbir şekilde çıkılmaması, abartıya kaçmaması, sıradanlıktan uzak durması, başka rollerden rol çalmaması diğer önemli kriterlerdir.

Yaratıcı Dramada Kullanılan Teknikler – Doğaçlama

Bir senaryoyu değilde hayalinde olanın canlandırılmasına doğaçlama denir. Özgün bir süreç olan doğaçlama tekniğinde doğal davranma ve içtenlik çok önemlidir. Ayrıca doğaçlama konuları genellikle yaşanmış olaylardan çıkartılır. Her doğaçlama bir roldür ama her rol bir doğaçlama değildir. Peki doğaçlama yaparken dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?

Doğaçlama Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

1 – Doğaçlama yaparken amaç asla unutulmamalıdır

2 – Dikkat tamamen oyuna vermeli ve seyirciyle asla ilgilenilmemelidir.

3 – Seyircilerin ne düşündüğü asla dikkate alınmamalıdır.

4 – Doğaçlama yaparken büründüğü role uygun davranmalı ve konuşmalı. Mesela bir avukatı canlandırıyorsa doğaçlamada bir avukat gibi davranmalı ve konuşmalıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

5 – Lider/eğitmen durdurana kadar doğaçlama devam etmeli.

6 – Doğaçlamalar, grup etkinliklerinin can alıcı noktalarını oluşturmaktadırlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi