Kategoriler
Edebiyat

Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü Hakkında Kompozisyon

Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü Nedir?

Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü demek, bir ülkede yaşayan bir kişinin, ülkesinde istediği yerde yerleşmeye ve istediği yere seyahat etmeye hakkı vardır. Yani bir yere yerleşme ve bir yere seyahat etme konusunda insanlar özgürdürler. Buna Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü denir. T.C. Anayasasının 23. maddesinde “Herkes yerleşme ve seyahat özgürlüğüne sahiptir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.”

Sponsorlu Bağlantılar

Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğünün Sınırlandırılması

Yalnız bir kişinin yerleşme ve seyahat özgürlüğü bazı nedenlerden dolayı devlet tarafından sınırlandırılabilir. Bu nedenler şöyle;

  • Suç işlenmesini önlemek
  • Sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak
  • Planlı ve düzenli şehirleşmeyi sağlamak
  • Toplumun ortak mal ve haklarını korumak

yerleşme ve seyahat özgürlüğü nedir kompozisyon

Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü İle İlgili Kompozisyon

Demokrasinin geçerli olduğu ülkemizde her vatandaş, başka vatandaşların haklarını çiğnemeden, özgürlüğünü müdahale etmeden istediği yere yerleşme ve istediği yere seyahat etme hakkına sahiptir. İnsanlar işleri, yaşantı şekilleri yada başka nedenlerden dolayı başka bir yere yerleşme veya seyahat etme zorunda kalabilir. İşte bu gibi durumlarda her vatandaş özgürdür.

Hiç kimse çok özel durumlar hariç kişinin bu özgürlüğünü elinden alamaz. Kişi bu eylemleri yapmakta tamamen serbesttir. Kişi yaşadığı mekanı beğenmediği zaman tutup başka yerlere yerleşme özgürlüğüne sahiptir. T.C. Anayasası, kişiye yerleşme ve seyahat özgürlüğünü koşulsuz şartsız olarak vermemiştir. Kişi bu özgürlüğünü anayasal şartlar içinde kullanabilir sadece. Bazen mahkeme o kişinin şehri terk etmesi kararı alabiliyor.

Bu durumda kişinin seyahat özgürlüğü elinden alınabilir. Veya herhangi bir bölge sağlık gibi nedenlerle karantina altına alınabiliyor. Bu durumda kişinin yaşadığı bölgeden çıkmasına veya başka bir bölgeye gidilmesine müsaade edilmez.Bazen de şehir yapılanması veya belediyelerin koyduğu kurallar çerçevesinde kişi istediği yere yerleşim hakkına sahip olamayabiliyor. Yukarıda sayılan istisnai durumlar haricinde yerleşme ve seyahat özgürlüğü bireye verilen en faydalı özgürlüklerden birisi olma niteliği taşımaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi