Kategoriler
Fizik

Hal Değişimi Nedir? Maddenin Hallerini Grafik Üzerinden Anlatımı

Hal Değişimi Ne Demektir?

Doğada katı, sıvı ve gaz halinde bulunan maddelerin sıcaklığın etkisiyle birbirleri arasında değişmesine denilir. Yani bir katı maddeye ısı verilirse bu katı madde önce sıvı olur sonra ise gaz haline dönüşür. Aynı şekilde bir gaz maddesinin ısısını düşürürseniz yani soğutursanız önce sıvı sonra ise katı maddeye dönüşür.

Sponsorlu Bağlantılar

Maddenin Birbirleri Arasında Değişim Grafiği

Isınma soğuma (genleşme) grafiği-1

Yukarıdaki grafikte A noktasında maddemiz katıdır ve sıcaklığı -15 derecedir. Bu katı maddeye ısı verildiğinde buz B noktasında yani sıfır derece sıvı olmaya başlar. Isı verilmeye devam ederse C noktasına kadar aldığı ısıyı erimeye harcadığı için sıcaklık sabit kalır. C noktasında tamamen sıvı olan maddeye ısı verilmeye devam edilirse D noktasına kadar sıcaklığı artar ve madde sıvı olarak kalmaya devam eder. D noktasında buharlaşmaya başlayan madde E noktasına kadar aldığı ısıyı buharlaşmaya verdiği için sıcaklık aynı kalır ve E noktasında madde tamamen buharlaşmış yani gaz olmuştur.

Isınma soğuma (genleşme) grafiği_2

Yukarıdaki grafikte f noktasında maddemiz gazdır. Bu gaz maddeyi soğuttuğunuzda E noktasında yani 100 derecede sıvı olmaya başlar. Isı verilmeye devam ederse D noktasına kadar aldığı ısıyı soğumaya harcadığı için sıcaklık sabit kalır. D noktasında tamamen sıvı olan maddeye ısı verilmeye devam edilirse C noktasına kadar sıcaklığı azalır ve madde sıvı olarak kalmaya devam eder. C noktasında katılaşmaya başlayan madde B noktasına kadar aldığı ısıyı katılaşmaya verdiği için sıcaklık aynı kalır ve B noktasında madde tamamen katıdır. Bu maddeyi soğutmaya devam ederseniz katılaşmaya devam eder.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi