Kategoriler
Fizik

Işık Enerjisi Nedir? Işık Şiddeti Nedir? Işık Akısı Nedir? Formülleri

Işık Enerjisi Ne Demektir?

Bir enerji türü olan Işık Enerjisi, diğer enerji türlerinde olduğu gibi bir enerji dönüşümüdür. En basit olarak bir lambadaki Elektrik Enerjisinin ortamı aydınlatmasının sonucu olarak ortaya Işık Enerjisi çıkar. Yani Elektrik Enerjisi Işık Enerjisine dönüşür. Diğer bir örnek ise hepimizin bildiği Ateşböceği’nin etrafa yaydığı enerji Kimyasal Enerjinin Işık Enerjisine dönüşümüdür.

Dalgaboyu ve Frekans

Işınım dalgaboyu veya frekans ile tarif edilebilir.İkisi arasındaki ilişki;

Sponsorlu Bağlantılar

Dalga boyu = (ışık hızı) / (frekans)

Işık hızı boşlukta 299 792 458 m/s dir. MKS sisteminde dalgaboyu birimi metre (m) , frekans birimi ise Hertz (Hz) dir. (Yukardaki ilişkide frekans GHz cinsinden verilirse, dalgaboyu da nmcinsinden hesaplanabilir.)

Işık enerjisi

Elektromanyetik Dalgaların Enerjisi

Elektromanyetik dalgalar enerji taşıyıcısıdırlar. Suyun Güneş ışığı ile ısıtılması, Güneş panelleriyle elektrik üretilmesi gibi örnekler elektromanyetik dalgalarla taşınan enerjinin de fiziğin diğer dallarında tanımlanan enerjiden başka bir şey olmadığını ortaya koyar. Elektromanyetik dalgalarla taşınan enerjinin birimi joule veya watt•saniyedir. Ne var ki ışık enerjisi elektromanyetik enerjinin sadece bir bölümünü oluşturur.

Kaynağın Elektromanyetik Enerjisi ve Işık Enerjisi

Elektromanyetik dalgalar yayan bir kaynak çeşitli dalga boylarında ışınım yapar. Kaynağın elektromanyetik enerjisi bütün bu dalgaboylarındaki ışınımların toplamı kadardır. Ne var ki, insan gözü buspektrumun sadece bir bölümüne duyarlıdır. 380-740 nm (nanometre) arasndaki bu bölge ışık (ya da optik) bölgesidir. Işık enerjisi sözü ile sadece bu bölgedeki enerji kastedilir. Açıkça görüldüğü gibi, kaynağın ışık enerjisi aynı kaynağın elektromanyetik enerjisinden daha azdır. Öte yandan 380-740 nm arasındaki bölgede de insan gözü elektromanyetik ışınıma tam olarak duyarlı değildir. Duyarlılık 550 nm dalgaboyuna sahip tek frekanslı (monokromatik) ışınımda maksimum iken, diğer dalgaboylarında algılama daha azdır.

Işık Akısı Ne Demektir?

Gözün algıladığı elektromayetik güce ışık akısı denildiği için, gözün algıladığı enerji de ışık akısı ile bu akının süresinin çarpımı olarak ifade edilir.

ışık enerjisi = (ışık akısı) X (zaman)

MKS sisteminde ışık akısının SI birimi lumen, zamanın SI birimi ise saniyedir.

Işık Şiddeti Ne Demektir?

Işık şiddeti birim katı açı içine düşen akı miktarıdır. Noktasal kaynak için,

Işık şiddeti = (ışık akısı) / (4 X pi sayısı)

 

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi