Kategoriler
Fizik

Ses Dalgalarının Kullanım Alanları

Ses dalgalarının kullanım alanları az ama çok önemli. Ses dalgaları sayesinde birçok sorunlarımızı çözüyoruz. Coğrafya, tıp, denizcilik, havacılık gibi pek çok alanda ses dalgaları kullanılmaktadır.

Ses Dalgalarının Kullanım Alanları

Ses dalgalarının kullanım alanları günlük hayatımızda çok yaygın olmasa da çok önemli alanlarda kullanılmaktadır. Bunlar tıp, denizcilik, coğrafya, sanat v.b. En basit olarak örnek verirsek radarlar ses dalgaları ile bulunmuştur. Yarasa ve yunusların ses dalgalarını kullanmaları incelendikten sonra radar bulunmuştur. Şimdi gelelim detaylara.

Sponsorlu Bağlantılar

Ses Dalgalarının Tıp Alanında Kullanımı

Ses dalgalarının kullanıldığı cihazlardan birisi ultrason. Ultrason sayesinde insanların iç organlarına bakılarak hastalıklı bölgeler tespit edilir.

Ses Dalgalarının Denizcilik Alanında Kullanımı

Ses Dalgalarının Kullanım Alanları
Ses dalgalarının sonar, radar ve ultrasonda kullanımı

Yarasa ve Yunus balıkları ses çıkarırlar ve çıkardıkları ses dalgası engellere çarpıp geri döner ve yönlerini bulup iletişim kurarlar. Bilim insanları bu canlıları inceleyerek SONAR sistemini buldular ve böylece denizciler, deniz tabanı haritasını çıkarabiliyorlar. Ya da denizdeki batmış gemiler gibi diğer cisimlerin varlıklarından da haberdar oluyorlar. SONAR ile denizde ses dalgaları yayılır ve ses dalgasının geri dönme süresine göre o cisim ile arasındaki mesafe ölçülür.

https://www.youtube.com/watch?v=TaSS0RWe3OE

Sonar sistemini balıkçılar da kullanır. Böylece balık sürüleri ve balıkların cinsleri hakkında bilgi sahibi olurlar.

İLGİLİ YAZI: Ses Dalgası Nedir? Ses Dalgaları İle İlgili Temel Kavramlar

Ses Dalgalarının Sanat Alanında Kullanımı

Müzik yapan sanatçılar müzik yaparken çıkan ses dalgaları ile görsel bir şölen yapmaktalar. Şimdilerde yeni bir akım olan ama ileride yaygınlaşacağını düşündüğüm CYMATİCS sanatı ses dalgalarının sanat alanında kullanımına en güzel örnektir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ses Dalgalarının Coğrafya Alanında Kullanımı

Yer altına gönderilen sismik dalgalar yer altında bulunan doğalgaz, petrol, su gibi farklı madenlerden farklı şekilde geri yansır. Böylece ses dalgaları sayesinde yer altında hangi madenlerin olduğu tespit edilir.

İLGİLİ YAZI: Ses Nedir? Sesin Oluşumu, Yayılması ve Kullanım Teknikleri

Ses Dalgalarının Günlük Hayatta Kullanımı

Polislerin radarları da ses dalgaları ile yapılmıştır. Radar sayesinde trafikteki araçların hızları öğrenilir. Ayrıca uçaklardaki radarlarda bulundukları bölgelerdeki cisimleri tespit eder.

Ayrıca altın ve gümüşten yapılan takıların temizlenmesi de ses dalgaları ile yapılır.

Yine hastanelerde kullanılan araç ve gereçlerin bazıları ses dalgaları ise dezenfekte edilmekte.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi