Kategoriler
Genel Kültür

Aşura Nedir? Aşura Ne Anlama Gelir? Caferi (Şia – Şii) İçin Önemi

Aşura ne demektir, Aşura neden önemlidir, Aşuranın anlamı nedir, Aşura ne zaman yapılır, Aşura nerede yapılır, Peygamber döneminde Aşura nasıldı, cahiliye döneminde Aşura ne anlama geliyordu, Aşuranın kelime anlamı nedir? şeklindeki soruları cevaplamaya çalışacağız.

Sponsorlu Bağlantılar

Aşura Ne Demektir?

Aşura Günü, (Arapça: عاشوراء Āşūrā)

Aşura, Arapçada onuncu gün anlamına gelir. Muharrem ayının onuncu günüdür.

Muharrem ayı ve Aşura gününe cahiliye döneminde de önem verilirdi Aşura günü cahiliye döneminde bayram olarak kutlanırdı ve bugünde oruç tutulurdu. İslam dini’nin zuhurundan sonra Ramazan ayının orucunun farz kılınması ile Aşura orucu nesh edilmiştir.

Kerbela-Hz Hüseyin-Aşura

Bugünde Peygamber Ehli Beyt’i dünyada eşi benzeri görülmemiş şekilde katledildiler. Kafilede bulunan hasta olduğu için savaşa katılamayan İmam Zeynel Abidin, Ehlibeyt hanımları ve kızları esir edilerek Kûfe’ye oradan da Şam’a götülüldüler. Bu nedenle Şia literatüründe Aşura, en büyük matem günü olarak kabul edilmektedir.

Şia inancında Aşura gününde eğlenmemek, çalışmamak, yas tutup ağlamak, öğle vaktine kadar bir şey yiyip içmemek, ev için bir şey biriktirmemek ve yas hâlinde olmak, başlıca müstahap (sevap) amellerdendir.

Emevîler ve Abbasîler döneminde geniş bir şekilde matem meclisleri düzenlemeye resmî olarak izin verilmiyordu. Ancak Şiiler fırsat bulduğu her yerde, Aşura gününde, teşkilatlı bir şekilde yas merasimleri düzenleniyordu.

Sponsorlu Bağlantılar

İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Aşura öyle bir gündür ki Hüseyin, yarenleri arasında öldürülmüş, yere düşmüştü. Yarenleri de onun etrafında yere düşmüşlerdi ve bedenleri çıplaktı.”

İmam Rıza (a.s) da şöyle buyurmuştur: “Kim Aşura’yı kendine musibet ve ağlama günü edinirse, Allah da kıyamet gününü ona sevinç ve mutluluk günü kılar.”

İmam Humeyni’nin (r.a) tabiriyle; “Aşura, adaleti isteyenlerin az bir sayıyla, fakat büyük bir iman ve aşkla saray ehli zalim ve yağmacı müstekbirlerin karşısında yapılan görkemli bir kıyamdır!”

İmam Humeynî, Aşura hareketinin geleceğe ışık tutan konumu hakkında, bir diğer konuşmasında da şunları söylemiştir: “Eğer Aşura olmasaydı, Ebu Süfyan’ın cahiliyet mantığıyla İslam ruhunu ve Kitab’ı yok etmeyi istemesinin ve Yezid’in eski cahiliyet dönemlerine geri dönme hayalleriyle Peygamber evlatlarını öldürüp apaçık bir şekilde ‘Ne kıyamet vardır, ne de vahiy inmiştir!’ diyerek İslam’ı ortadan kaldırmaya yönelik eylemlerinin ardından Kurân-ı Ke-rim’in ve yüce İslam’ın başına neler gelebileceğini tahmin bile edemezdik.”

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz Aşura’yı şöyle tasvir ediyor.
“Muharrem ayı ihtiramı korunması gereken haram aylardandır. Muharrem ayı aynı zamanda matem ayıdır. Bu ayın onuncu günü “AŞURA” yas günüdür.
“ÂŞÛR” Erdemli, ilkeli, dürüst, şefkatli, mert ve yiğit bir kahramanın, zamanının zalim diktatörü tarafından altı aylık süt emen çocuğuna varıncaya kadar bütün yakınlarıyla birlikte acımasızca, susuz olarak şehit edildikleri günün adıdır. Bu facianın vuku bulduğu Hicretin 61. yılının Muharrem ayının onuncu gününün adıdır “ÂŞÛR”.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu kahramanın zalime dalkavukluk yaparak onursuzca yaşamaktansa, hayatı pahasına ona boyun eğmeyerek onurluca ölmeği seçtiği günün adıdır “ÂŞÛR”.

Mazlumun zalime, öldürülenin öldürene ve kanın kılınca galebe çaldığı günün adıdır “ÂŞÛR”. Ve zalim karşısında mazlumların ölümcül suskunluk ve durgunluğunu, zalimi kahredici bir çığlığa, yok edici bir volkana çeviren bir özgürlük destanının adıdır “ÂŞÛR”.

KERBELA, bu destanın yazıldığı çölün adıdır.

HUSEYN, bu destanı asîl kanıyla yazan erdemli, ilkeli, yürekli ve fedakâr kahramanın adıdır. O, rahmet peygamberinin biricik kızı, iffet ve ismet timsali Fatma’dan doğmuş sevgili torunudur. O,İslam peygamberinin vasîsi, evliyânın şâhı Alî’nin oğludur.”

Kaynak ; www.asura.co

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi