Kategoriler
Genel Kültür

Eşek Kulaklı Midas Efsanesi Nedir?

Kral Midas

Tarihin gizemli krallarından biri  olan Kral Midas’ın efsanesi ağızdan ağıza yayılarak yaşamış bir  efsane olmuştur. Frigya Kralı Midas, Gordion kentinde yaşamış ve birçok sayıda mitoloji yazılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kral Midas Efsanesi

M.Ö.4000 yıllarında yaşanılan eşek kulaklı  Midas efsanesi yaşanılmış  bir olaydır.  Athena tanrılar önünde kendi icat ettiği flütü çalmak ister, yalnız flütü çaldığı zaman Athena’nın yanaklarının şişmesi ve yüzünün komik bir şekilde görünmesi Hera ile Afrodit’i güldürür ve onunla bu durumundan dolayı  dalga geçerler.

Buna çok sinirlenen Athena, İda Dağı eteklerinde suda yansımasında flüt çalar ve kendinin nasıl göründüğüne bakar. Gerçekten de flüt çalarken çirkin görünmekteydi, bu haline çok sinirlenir ve Athena sinirinden flütü lanetleyip atar. Çoban Marsias ise Athena’nın attığı bu flütü alarak çalmaya başlar.

Marsias flüt çalar ve  ünü her yere yayılır. Güzel sanatlar ve müzik tanrısı Apollon ise  ünü yayılan Marsias’ı çok kıskanır. İkisinin arasında bir yarışma düzenler ve  Kral Midas’ın başkanlığındaki jüri üyeleri ve halkın önünde  flüt yarışması yaparlar.

midas
Apollon ve Marsias ikiside  güzel ezgiler çalarlar. Fakat jüri üyeleri Apollon’dan korktukları için oylarını onun için kullanırlar. Kral Midas ise haksızlık olmaması için 2 puanlık oyunu Marsias için kullanır.

Sponsorlu Bağlantılar

Beraberlikten hoşnut olmayan Apollon, Marsias’ı oyuna getirmek için flütü tersten çalar ve onun da aynısını yapmasını ister. Ters tuttuğu flütten ses çıkmayınca Marsias  yenilir.

Kulakları Eşek Kulağına Döüştü

Oyunu Marsias için kullandığı için Midas’a çok kızan Apollon onun kulaklarının iyi duymadığını ve insan kulağını hak etmediğini söyler ve kulaklarını uzatarak  eşek kulaklarına çevirir.

Midas kulaklarından  utandığı için  kalpakla dolanır. Bir gün berberi saçlarını keserken Midas’ın kulaklarını görür ama Midas hiç kimseye anlatmaması şartıyla yaşamasına izin vereceğini söyler.

Berber dayanamaz ve  birilerine anlatma ihtiyacı hisseder. En sonunda dayanamayarak, ıssız bir yerde derince bir çukur kazıp Midas’ın sırrını oraya fısıldar.
Ancak berber bu çukuru kazarken yanındaki kamışlara dikkat etmemişti. Rüzgarla sallanan kamışlar Midas’ın sırrını herkese yayarak. “Midas’ın kulakları eşek kulağı… Midas’ın kulakları eşek kulağı…”

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi