Kategoriler
Genel Kültür

Gezegen Nedir? Gezegen İsimleri Nelerdir? Gezegenlerin İsimlerinin Anlamları

Gezegen nedir, gezegen ne demektir, gezegenlerin isimleri, adları nelerdir, gezegenlerin isimlerinin anlamları nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar

Gezegen Nedir?

Güneş’in etrafında dolanan gökcisimlerine gezegen adı verilir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi içinde, Güneş’in doğrudan uydusu olan ve Uluslararası Gökbilim Birliği (IAU) tarafından bu tanıma uygun bulunmuş 8 gök cismini belirlemede kullanılır. Güneş Sistemi’nde, resmi olarak kabul edilen ‘sekiz gezegen’den başka, bu cisimlerle boyut, yörünge ve fiziksel özellikler açısından aynı gruba konabilecek yeni gök cisimlerinin keşfedilmesi, bir yandan da başka yıldızların etrafında da Güneş Sistemi gezegenlerine benzer gök cisimlerinin dolandığının saptanması, ‘gezegen’ tanımının sınırlarının bulanıklaşmasına neden olmuştur.

Gezegenlerin İsimleri Nelerdir?

Uluslararası Gökbilim Birliği’nin (IAU), 1919 yılından bu yana kabul ettiği Güneş Sistemi’nin 8 gezegeni, Güneş’e yakınlık sıralarına göre şunlardır:

  1.  Merkür
  2.  Venus
  3.  Dünya
  4.  Mars
  5.  Jupiter
  6.  Satürn
  7.  Uranüs
  8.  Neptün

Gezegenlerin İsimlerinin Anlamları Nelerdir?

İnsanlar binlerce yıl geçmesine rağmen kendilerini mitolojinin büyüleyici öykülerinden kurtaramadılar. Buna alışkanlık mı deriz, yoksa gerçeklerden kaçıp mitolojinin hayalleri zorlayan anlatıları ile rahatlamak mı deriz? Bilmiyorum! Fakat modern zamanda bile bu etki sürüyor.

gezegenler

Roma mitolojisinin tanrı ve tanrıçaları göklerde geziniyor. Gezegenlere bir ad takmak için de mitolojiden faydalanmış batılı astronomlar.

Sponsorlu Bağlantılar
  1. Venüs: Aşk ve güzellik tanrıçası
  2. Jupiter: En güçlü mitolojik tanrı
  3. Neptunus: Hırs ve güç tanrısı
  4. Pluton: Ölüler ve yer altı tanrısı
  5. Mars: savaş tanrısı
  6. Saturn: Tarım tanrısı
  7. Uranüs: Gökyzü tanrısı
  8. Merkür: Haber tanrısı
  9. Venüs: Aşk tanrısı

Roma mitolojisi öğretileri Hristiyanlığın resmi din olarak kabul edilmesiyle etkisini yitirmiş. Binlerce yıllık birikimin eseri olan mitlerin bazıları belki de zamanla bozulmuş dinlerin uzantıları olabilir, kim bilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi