Kategoriler
Genel Kültür Müzik

Temel Müzik Yazı ve Öğeleri

Kısaca Müzik Nedir? Temel Müzik Yazısı Nedir?

İnsanların duygularını ve düşüncelerini sesler ve çalgı aletleri ile uyumlu, güzel, düzenli bir şekilde bütünlük yaratarak ifade etme sanatına müzik denir. Müziğin kendine özgü bir yazı şekli vardır. Bu yazılara nota denir. Ama müzik sadece yazılardan ibaret değildir. Bunun yanı sıra şekiller ve işaretler de mevcut.

Sponsorlu Bağlantılar

Temel Müzik Ögeleri Nelerdir?

1 – Dizek

Birbirine paralel bir şekilde çizilen çizgilerdir. Diğer bir deyişle müzik yazılarının yazılacağı satırlardır. Bu çizgilerin her birine dizek çizgisi, dizek çizgilerinin aralarındaki boşluklara ise aralık denir.

Müzik Nedir? Müzik Ne Demektir? Anlamı

2 – Sol Anahtar

Sol Anahtar, dizeğin en başında bulunur ve seslerin dizek üzerindeki isimlerinin ve yerlerinin belirlenmesi için kullanılır.

3 – Ölçü, Ölçü Çizgisi, Bitiş Çizgisi

Belirli kurallar ile bir araya gelen notaların oluşturduğu gruba Ölçü denir. Ölçüleri birbirinden ayıran dik çizgiye ise Ölçü Çizgisi denir. Dizeğin en sonunda bulunan ve birisi ince diğeri kalın iki dik çizgiye ise Bitiş Çizgisi denir. Bitiş Çizgisi o müzik eserinin bittiğini gösterir.

Ülkemizdeki Müzik Türleri

4 – Vuruş

Müzik sırasında seslerin süresini ölçebilmek için ellerimiz ya da ayaklarımız ile yaptığımız hareketlerdir. Elin veya ayağın 1 defa yukarıya kalkıp aşağı inme süresidir. Bİr vuruşluk sürede söylenen nota değerine Dörtlük Nota, yarım vuruşluk sürede söylenen nota değerine ise Sekizlik Vuruş denilmektedir. Dolayısıyla 2 Sekizlik Nota’nın toplam zamanı 1 Tane Dörtlük Nota’dır.

Sponsorlu Bağlantılar

Müzik Nedir? Müzik Aleti Nedir? Müzik Aletleri Nelerdir? Müzik Aletleri Çeşitleri

Diğer yandan bir vuruş süresinde susulmasına ise Dörtlük Sus denir. Dörtlük Sus süresi ile Dörtlük Vuruş süresi aynıdır.

5 – Ölçü Beliteci

Sol Anahtar’dan hemen sonra gelen sayılara denilir. Bu sayılar o ölçü içindeki toplam vuruş sayısını ve nota süresini göstermektedir.

Atatürk’ün Müzik Alanında Yaptığı Yenilikler ve Çalışmalar

6 – Nota

Müzik seslerini gösteren işaretlerdir. Bunlar 7 adettir. Do (C), Re (D), Mi (E), Fa (F), Sol (G), La (A), Si (B).

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi