Kategoriler
Hayvanlar Alemi

Jersey İnekler Kaç Kilo Süt Verir? Jersey İneklerin Ağırlıkları, Fiyatı ve Özellikleri

Kısaca Jersey Cinsi İnekler

Dünya üzerinde bir çok inek ırkı yani cinsi bulunmaktadır. Bunların en bilindiklerinden birisi de Jersey cinsi ineklerdir. Jersey cinsi inekler dünyanın en çok süt veren inek ırkları arasındadır. Verdikleri süt gibi kiloları da fazla olan Jersey cinsi ineklerin asıl memleketi İngiltere’dir.

Jersey Cinsi İneklerin Özellikleri

Jersey inekleri ismini anavatanı olan İngiltere’nin Jersey adasından almıştır. Jersey inekleri, görümüm olarak süt ineği karakterini gösteren sığır ırklarındandır. Jersey inekleri ince kemik yapısı, dolgun meme yapısı, küçük baş yapısı, kaburgaları, ince derisi ve boyun yapısı ile sütçü bir ırktır. Yani jersey inekleri süt ırkı inekler olarak bilinir. Vücut rengi ve siyah gözleri ile “geyik benzeri” süt ırkı ineklerdir. Jersey danası ve boğasının vücudu açık kahverengi baş ve boyun bölgesi sütlü kahve renktedir. Boğaların ortalama ağırlığı 680 kg. dır.

Sponsorlu Bağlantılar

jersey ırkı inek

Jersey inekleri erkeklerine göre biraz daha açık reklidir. Jersey inekleri ortalama 450 kg dır. Boynuzları körelmiş görünümde kısadır. Jersey inekleri mera ve çayırda kolay beslenen, otu maksimum düzeyde değerlendiren sütünün yağı, proteini, kuru maddesi yüksek sığır ırklarındandır. Bu süt ırkı inekler tüyleri kısa, meme bağları sağlam olup, her iklime uyum sağlayan, sıcaklık stresine dayanıklı, küçük cüsseli hayvanlardır.

Tırnakları ve burun ucu siyahtır. Hafif cüsseli olduğundan tırnak hastalıklarına da dayanaklıdır. Jersey inek sütü tereyağı ve peynir yapımı için idealdir. Sütü proteinden ve yağdan zengin olduğu gibi kalsiyum oranıda yüksektir. Laktasyondaki süt verimi gayet iyidir. Güç doğum oranı düşüktür. Doğumu takiben kolay döl tutar. Uzun ömürlü süt ırkı ineklerdir.

Jersey İneklerin Süt Verme Özellikleri

Normal bir Jersey inek Bir laktasyon döneminde Yurdumuzda  3. 000  –  4 . 000 Kg. arası süt verir (Bu rakam Amerika’da  7. 000  Kg. seviyesine çıkmaktadır). Sütteki yağ oranı % 5 tir. Bu süt verimi yemiş olduğu yeme göre çok yüksektir. Merayı çok seven bir süt ırkı inektir. Onun için tam bir mera hayvanı diyebiliriz. Peynirinde protein oranı yüksektir. Protein oranı  %  3 . 5  –  3 . 6 civarındadır. Avrupa ülkeleri, Amerika ve Avuturalya da sütü ve peyniri için yetiştirilen süt ırkı ineklerdir.

jersey inekleri-2

Jersey inekleri Amerika ve Avusturalya da Holstayn ineklerinden sonra sütçü işletmeler bakımından ikinci durumdadır. Mastitise ve ayak hastalıklarına dayanıklı olması Jersey ırkı ineklerin uzun ömürlü olmasını sağlar. Ancak sütteki kalsiyum oranının yüksekliği Jersey ırkının hipokalsemiye karşı daha duyarlı hale getirir.

Sponsorlu Bağlantılar

Jersey İneklerin Yavruları (Buzağı Jersey İnekleri)

Jersey buzağılarının doğum ağırlığı ortalama  25  kg olup, erkek buzağılar besiye uygun değildir. Bu durum Jersey buzağısının en önemli dezavantajıdır. Jersey inekler yemden yararlanma açısından çok avantajlıdır. Otu ve yemi kolayca süte, yağa ve proteine çevirir. Kısaca sütçü işletmeler için ideal süt ırkı inekler katagorisindedir. Bu süt ırkı inekler az yemle çok süt yapma özelliğine sahiptir.Yurdumuz da Doğu karadeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir.

jersey buzağı

Jersey inekleri sütü için yetiştirilen bir hayvandır. Az yemle daha çok süt alma özelliğine sahip bir hayvandır. Jersey danaları eti için besiye alınmaları ekonomik değildir. Bazı ülkelerde erkek doğan buzağıyı hemen elden çıkarmanın yollarını ararlar.

Jersey İneklerinin Künyesi

  • Jersey ineklerinden almış olduğumuz erkek Jersey danaları besiye gelmez.
  • Jersey ineklerinden alınan süt, yağ – protein – kalsium yönünden zengin olduğundan besin değeri yüksektir.
  • Jersey ineklerinden yapılan peynirin lezzeti ve besin değeri mükemmeldir.
  • Jersey ineklerinden az ot ve yemle çok süt alınabilir.
  • Jersey inekleri süt ırkı inekler sınıfındandır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi